середа, 21 листопада 2012 р.

"Молодь за толерантність!"


Міжнаро́дний день толера́нтності — відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
           Толерантність – це здатність без агресії сприймати думки, поведінку, форми самовираження та спосіб життя іншої людини, які відрізняються від власних.                                                                                              
           Передусім толерантність означає доброзичливе та терпиме ставлення до чогось. Основою толерантності є відкритість думки та спілкування, особиста свобода індивіда та поцінування прав та свобод людини. Толерантність означає активну позицію людини, а не пасивно-терпиме ставлення до навколишніх подій, тобто толерантна людина не повинна бути терпима до всього, наприклад до порушення прав людини чи маніпуляцій та спекуляцій. Те що порушує загальнолюдську мораль не повинно сприйматись толерантно.
Саме цій темі був присвячений урок в  Охтирській Центральній міській бібліотеці для студентів Охтирського професійного ліцею під назвою «Молодь за толерантність». Провідний бібліотекар читального залу Л. М. Губенок розповіла їм що таке толерантність, провела з ними анкетування, аби дізнатися чи вміють вони поводити себе толерантно в різних життєвих ситуаціях. Бібліограф Н. Д. Журавель влаштувала перегляд  відеороликів «Толерантність очима молоді», авторами яких були учні шкіл міста Лубни і презентувалися для конкурсу соціального відео, який провела Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій світ».
Бібліотекарі сподіваються, що такі уроки потрібно проводити як можна частіше, аби навчити молоде покоління бути вихованими, толерантими, терпимими один до одного, бо таких рис дещо бракує в нашому суспільстві.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар