пʼятниця, 28 квітня 2017 р.

Чорнобиль в серці України


Горем і болем увійшов 31 рік потому в наше життя Чорнобиль, що розділив долю людей на «до» і «після». Безлюдні вулиці Прип’яті, кинуті школи, будинки, дитячі іграшки, колючий дріт зони відчуження. Спогади вільно або мимоволі переносять до подій найбільшої техногенної катастрофи людства.
Чорнобиль називають найбільшою у світі екологічною і техногенною катастрофою. Цей чорний день приніс у життя мільйонів людей страждання і біль. За кількістю виплеснутої радіації на Землю Чорнобильська аварія в сотні разів перевищує атомні вибухи в Хіросімі та Нагасакі.
Про перебіг подій тієї квітневої ночі з 25 на 26 квітня йшлося на годині-реквієм «Чорнобиль в серці України» в Охтирській ЦМБ. Бібліотекар читального залу В. А. Яковенко розповіла учням 8-х класів Охтирської гімназії про те, як сталася ця страшна техногенна катастрофа, про її наслідки.
Своїми спогадами про перебування на ЧАЕС поділився ліквідатор, а нині голова районної спілки «Союз Чорнобиль» Жила Іван Іванович. Учні ознайомилися з виставкою-інсталяцією «Гіркий полин Чорнобиля».
Проходять роки після аварії, а біль не вщухає, відгукується сумом і тривогою у наших серцях. Земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії. Це – священна память про всенародний подвиг, який ніколи не зітреться з історії людської, не згасне у віках.

 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар