пʼятниця, 4 вересня 2020 р.

Закоханий у рідний край (85 років з дня народження Олександра Галкіна)

 


Олександр Галкін – багатоликий, багатогранний. Він – поет, письменник, журналіст, публіцист, педагог, історик, краєзнавець, артист. У кожній із названих сфер життя і творчості  він залишив помітний слід.

Олександр Іванович Галкін народився 1 вересня 1935 року на хуторі Бузовик, Розсоховатської сільської ради Охтирського району в родині хліборобів. Закінчивши семирічку, навчався в Українському аерогеодезичному підприємстві Головного управління геодезії і картографії Міністерства внутрішніх справ у Києві. По закінченні працював техніком-топографом.

Після служби в армії працював ливарником у м. Рибінськ Ярославської області. Згодом переїхав на Охтирщину, влаштувався слюсарем-складальником на завод «Промзв’язок». Закінчив десять класів у школі робітничої молоді й поступив на заочний  відділ історичного факультету  Сумського педагогічного університету ім. А. С Макаренка. Після двох курсів навчання перевівся до Харківського університету ім. О. Горького і у 1969 році отримав диплом вчителя історії і суспільствознавства. Працював у школах району та міста, згодом директором Будинку вчителя (1977–1979 р.р.), директором Районного будинку культури (1979–1980 р.р.), директором Охтирського краєзнавчого музею (1979–2002 р.р.).

Друкуватись почав з 1958 року. Активне творче піднесення для О. Галкіна розпочалося, коли він долучився до літературного об’єднання, яке діяло при редакції газети «Прапор перемоги». Часто їздив тоді у м. Суми на з’їзди молодих письменників і засідання сумського літоб’єднання. Там познайомився з молодими поетами, прозаїками і літературознавцями – М. Даньком, Є.  Васильченком, А. Воропаєм, П. Ключиною та ін. Творчі зв’язки надихали О. Галкіна на нові здобуття, на художнє покращення літературного доробку.

Його поеми, оповідання, нариси, дослідження, розвідки одержували схвальні відгуки читачів, особливо віршована художньо – документальна повість «Ізгой» (2000 рік видання) та історичний роман «Смолоскипи запалено» (2000). Збірка поезій, пісень, замальовок «Невичерпні криниці рідної землі» побачила світ у 2010 році. У 2012 році – нова збірка «Дике поле». В ній представлені різножанрові поетичні твори, які всебічно розкривають як історичне минуле рідного краю так і перипетії сьогодення.

Активно виступає в альманахах «Охтирськими стежинами», «Слобожанщина». У книгах «Голодомор на Сумщині,1932–1933», «Злочин» (Австралія) вміщено його нариси про голод у Охтирському районі, нариси про репресованих земляків – письменника громадського діяча І. П. Багряного, вченого селекціонера – генетика Г. М. Кучмая, підготовлені для науково – документальної серії книг «Реабілітовані історією». Його твори друкуються у закордонних часописах – «Вільна думка» (Австралія), «Свобода» та «Українські вісті» (США). О. І. Галкін мав творчі зв’язки з видатними українцями в далекій діаспорі – письменниками, видавцями Д. Нитчинком, Ю. Борцем, В.  Онуфрієнком, П. Кардашом з Австралії, В. Краховцем з Нової Зеландії, П. Балицьким з Данії, Ю. Фостуном з Англії, А. Лисим, засновником фундації ім. І. Багряного та ін.

Олександр Галкін – член Національної спілки журналістів України,  Слобожанської спілки письменників-краєзнавців та член Фундації ім. Івана Багряного.  Ім'я Олександра Галкіна і його твори відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Олександра Івановича знають і шанують українці Америки, Канади та Австралії. Він є одним із засновників Народного РУХу України на Охтирщині. Тож, до його кипучої діяльності в царині театру, літератури, краєзнавства мусимо віддати належне патріотизму і громадянській позиції.

З 1980 по 2005 роки (25 років) – незмінний керівник охтирського літературно-мистецького об’єднання «Заспів». Це літоб’єднання видало чотири альманахи місцевих авторів «Охтирськими стежинами».

З 2002 по 2016 р.р. займався творчою та дослідницькою діяльністю.

6 лютого 2016 року  на 80-ому році життя перестало битися серце Олександра Івановича Галкіна. Він залишиться прикладом борця, творця і просто Людини з великої  літери.

      




Немає коментарів:

Дописати коментар