вівторок, 29 січня 2013 р.

"Знати, щоб пам'ятати"

           27 січня Україна відзначає День пам'яті жертв Голокосту. 
      27 січня 1945 р. війська Радянської Армії звільнили перший, найбільший з німецьких концтаборів Аушвіц (Освенцим), розташований за 70 кілометрів від Кракова. У гітлерівських таборах було знищено понад 6 мільйонів євреїв, мільйони представників інших національностей. Загиблі у печах Освенцима були нашими співвітчизниками, вважали Україну своєю Батьківщиною, творили її матеріальне та культурне багатство.
За свідченнями в’язнів, що вижили, в таборах проводилися варварські експерименти над людьми. В'язнів поміщали у спеціальні холодильні камери і проводили над ними досліди з переохолодженням та штучним заморожуванням. Для випробування нових медичних засобів викликалися різні захворювання: малярія, висипний тиф, інфекційна жовтяниця та ін. На живих людях перевіряли вплив на організм отрути і дію запальних бомб тощо.
У цей день пам'яті висловлюють слова співчуття рідним і близьким усіх загиблих від рук нацистів у роки Другої світової війни. Сплановане і систематичне вбивство мільйонів євреїв та представників інших національностей є незрозумілим проявом людської жорстокості і визнається світовою спільнотою злочином, що не має терміну давності.
 25 січня в Охтирській Центральній міській бібліотеці відбувся захід присвячений Дню памяті  жертв Голокосту.  Тема Голокосту  висвітлюється  у шкільних підручниках не зовсім глибоко, тому метою бібліотеки було розповісти студентам Охтирського професійного ліцею про правдиві факти Голокосту. Основну увагу бібліотекарі  читального залу звернули на трагедію Бабиного яру – основного історичного факту Голокосту в Україні.







Немає коментарів:

Дописати коментар