четвер, 6 лютого 2014 р.

"Шляхами наших предків"

                 
 




                Відомий філософ доби Відродження сказав: «Рослина без коріння всихає, людина без минулого не живе». У XVII столітті, коли європейські митці та науковці почали активно вивчати історичну спадщину своїх народів задля доведення самобутності й оригінальності культури кожного з них, ці слова стали символічними. Сьогодні, у столітті XXI, вони надзвичайно актуальні для українців, бо, напевно, небагато у світі націй, які так погано знають свою історію.
                Отож кожен з нас має знати історію свого рідного краю, своїх предків, розповідати і передавати з уст в уста синам, онукам, правнукам. Адже шкільні підручники не в повному обсязі висвітлюють історичні події того чи іншого куточка України.
                 Допомога у вивчення історії рідного краю  є одним з пріоритетних напрямків роботи бібліотек міста, адже саме бібліотека є великою скарбницею історичної краєзнавчої літератури, періодичних статей, папок-накопичувачів історичного матеріалу краю, тощо.
                 5 лютого в Охтирській центральній міській бібліотеці відбулася краєзнавча подорож у минуле охтирського краю "Шляхами наших предків", на яку завітали учні 9-х класів Охтирської гімназії. Темою подорожі стала краєзнавча розвідка у найдавніше минуле нашого краю, зокрема, учням розповіли про найстаріше поселення не тільки України, а й Світу, яке знаходиться на території Охтирського району та сусідньої Полтавської області - Більське городище, або держава Гелон, про яку у своїх історичних працях описав давньогрецький вчений, "батько історії" Геродот.                   
                 Більське городище – найбільше поселення Європи доби раннього залізного віку, городище скіфського часу (кінець VIII-початок III століть до нашої ери), розташоване на височині в межиріччі річки Ворскли та правої притоки Псла річки Суха Грунь в районі села Більськ Котелевського району Полтавської області. Городище складається з трьох укріплених поселень (Куземинське, Західне Більське і Східне Більське укріплення), об'єднаних однією фортечною стіною (Велике Більське городище). Його площа в кордонах валів складає за останніми обмірами 4875,2 га. Весь комплекс городища має площу 5013 га., а протяжність валів Великого Більського городища становить близько 37 км.
                 Для уявлення про розміри цього величезного поселення досить згадати одне з найперших міст в історії людства – Вавілон, який являв собою прямокутник площею близько 1000 га., тобто у 5 разів менше. Протяжність Більського городища з півдня на північ – 11660 метрів, а з заходу на схід – 6520 метрів. На території городища могли розміститися такі обласні центри України як Луцьк (3993 га), І. Франківськ (3890 га), Тернопіль (3763 га), Ужгород (3444 га). Площа прилеглих до городища пам’яток археології – могильників в урочищах Перещепино, Марченки, Осняги, Скоробір складає ще 1114, 2 га. Загальна площа городища та некрополів становить 5989.4 га, що перевищує площу забудови сучасного міста Полтава (5100 га).
                   На краєзнавчу подорож бібліотекарі читального залу запросили відомого охтирського поета, краєзнавця, майстра різьблення по дереву Івана Івановича Краснокутського, який досконало вивчає історію рідного краю, безмежно закоханий в нього, він залюбки погодився поділитися своїми знаннями з учнями. Дуже багато цікавого розповів про жителів давнього поселення Більського городища  він молодій аудиторії. Учні з захопленням слухали його і дивувалися, що ще досі багато не знають про історію свого рідного краю.
                   Окрім цікавої розповіді І. Краснокутський презентував молоді свої вироби з дерева, розповів про орнаменти на них та їх значення.
                   Бібліотекарі читального залу організували огляд краєзнавчої літератури про історію Охтирщини та організували показ фото Більського городища.
 






 







 
 





 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар