вівторок, 25 лютого 2014 р.

"Мова - краса спілкування, мова - багатство моє"

          

               Мова – найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства. У світі немає нічого такого, чого не можна б було означити словами. Чим багатша нація духовно, тим глибша мова.
               21 лютого представники всіх націй і народів відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.
                Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
                 Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам.
                 Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.
                 Відзначити день рідної мови спільно з центральною міською бібліотекою прийшли учні 7-х, 9-х та 10-х класів літературного гуртка, що діє при Охтирській гімназії, вони підготували усний журнал під назвою "Мова - краса спілкування, мова - багатство моє". На захід також запросили представників літературного кола Охтирки Олександра Миколайовича Скибу, голову літературного осередку ім. Т. Г. Шевченка "Просвіта" та Тетяну Іванівну Акименко, охтирську поетесу, керівника літературного гуртка ДЮЦа. Кожен з них мав своє слово про значимість рідної мови, про її милозвучність і красу. Т. І. Акименко прочитала свої вірші. Бібліотекарі читального залу підготували бібліографічний огляд літератури "Солов'їна, барвінкова українська рідна мова".

























 
 





Немає коментарів:

Дописати коментар