середа, 21 липня 2021 р.

115 років від дня народження Олени Теліги

21 липня виповнюється 115 років від дня народження Олени Теліги (справжнє ім'я Шовгенева), яка народилася в сім'ї інженера-гідротехніка професора І. Шовгенева (Теліга — це прізвище чоловіка Олени Іванівни, яке вона взяла після одруження). 

Олена Теліга - талановита поетеса, публіцистка, громадська діячка, закатована нацистами в Києві у Бабиному Яру. Ім’я Олени Теліги стало відомим на рідній землі лише після того, як здійснилася її заповітна мрія, за яку віддала життя - Україна стала незалежною державою. За радянських часів її ім’я замовчувалося, бо було позначене, як й імена тисяч інших борців за незалежну Українську державу, тавром “українського буржуазного націоналізму”, віднесено до “ворогів народу”. У роки “перебудови”, коли відчинилася залізна завіса, в періодичній пресі появилися перші публікації про Олену Телігу та її творчість, але вони були відомі лише вузькому колу спеціалістів.

Олена Теліга стала відомою не лише в Україні, а й за її межами, окремі твори поетеси перекладені англійською, білоруською, грузинською, польською, російською, французькою та іншими мовами.

За своє досить коротке життя Олена Теліга не встигла видати жодної власної збірки, всі вони вийшли після, "На чужині" (1947), збірка "Олена Теліга" (1977), "Дороговказ. Поезії О. Теліги та О. Ольжича" (1994), збірник "О краю мій" (1999), а більша частина її віршів, на жаль, загубилася.

ОСНОВНІ ТВОРИ:

Поезії "Сучасникам", "Радість", "Пломінний день", "Поворот", "Мужчинам", "Чоловікові", "Життя", "Відповідь", "Напередодні",'"Літо", "Вечірня пісня".



Немає коментарів:

Дописати коментар