субота, 23 квітня 2016 р.

Біль Чорнобиля з роками не зникає



Чорнобиль називають найбільшою у світі екологічною і техногенною катастрофою. Цей чорний день приніс у життя мільйонів людей страждання і біль. За кількістю виплеснутої радіації на Землю Чорнобильська аварія в сотні разів перевищує атомні вибухи в Хіросімі та Нагасакі.
Кожного року Україна згадує цю страшну дату, вшановує ліквідаторів та ще не скоро загоїться рана Землі і не скоро очиститься вона від цієї смертельної небезпеки – радіації. 21 квітня на годину-реквієм «Біль Чорнобиля з роками не зникає», присвяченій цій сумній даті – 30 років з дня трагедії на Чорнобильській АЕС до Центральної міської бібліотеки були запрошені учні 10-го класу Охтирської гімназії. Бібліотекарі читального залу розповіли про те, як сталася ця страшна техногенна катастрофа, про її наслідки. На годину-реквієм були запрошені охтирчани-ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС Смирнов В. В. та Калюжний Ю. П. Вони розповіли молоді про своє перебування в зоні аварії, про свої враження від побаченого та пережитого. Учні слухали їх захоплено, з неабиякою цікавістю, задавали питання.
Останньою сторінкою заходу була презентація нової книги «Чорнобильська сторінка Охтирщини». Ця книга – збірник коротких біографічних даних та розповідей про охтирчан-ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Скупі, лаконічні сторінки видання перейняті болем і тугою за втраченими життями та підірваним здоров’ям, розпачем від понівечених доль. Але основний мотив цих свідчень – патріотизм, відданість рідному краєві, гордість за те, що у скрутний час саме вони, просі й мужні люди, стали на оборону Вітчизни від нищівної атомної загрози.
Також учні мали змогу ознайомитися з виставкою-інсталяцією «Гіркий полин Чорнобиля».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар