пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA



Пункт європейської інформації Охтирської центральної міської бібліотеки, який діє в рамках проекту УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Програми Європейського Союзу «Еразмус+» (Жан Моне) долучився до XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Перегляди фільмів в рамках цього фестивалю відбуваються у бібліотеці з 2015 року.
Демонстрація фільмів розпочалася 6 листопада. Першою стрічкою для перегляду став документальний фільм «Віддалений гавкіт собак» данського режисера Сімона Леренга Вільмонта, який за півроку зібрав нагороди кількох кінофестивалів Європи – у Нідерландах, Швеції, Греції. У стрічці дансько-шведсько-фінського виробництва йдеться про життя 10-річного хлопця Олега на лінії фронту на Донбасі.
На демонстрацію фільму завітали і вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» ОМЦПО-МАН разом з керівником Альжинською Г. О.
Перед початком перегляду фільму Журавель Н. Д., координатор фестивалю в Охтирській МЦБС розповіла присутнім про історію Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини та про головну тему цьогорічного фестивалю, яка має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності.
Після перегляду фільму «Віддалений гавкіт собак» відбулося обговорення – кожен з учнів висловив свою думку з приводу переглянутого фільму. Стрічка вразила важкими і напруженими реаліями життя людей, які живуть на лінії фронту.
Наступний фільм, який  зібрав аудиторію  – «Гірчиця у садах». Фільм про дівчину Олену,  яка їде додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство. У саду, щоб будяки не лізли до сусідів, її брат посадив гірчицю. Дівчина згадує своє дитинство, життя до війни.
17 листопада в бібліотеці відбувся показ  стрічки «Явних проявів немає» – особливий фільм XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Він не залишив байдужим нікого з глядачів, адже сприймається дуже важко і болісно. Історія жінки, яка повертається з війни. Вона проходить лікування та курс реабілітації, розмовляючи з психологами, борючись із ПТСР та панічними атаками, намагається повернутися до нормального життя. Прологом для фільму був уривок з передачі «ВАЖЛИВО PRO», де обговорюється цей фільм. Виконавчій продюсер фільму «Явних проявів немає» Оксана Іванців розповідає його передісторію, про головну героїню фільму Оксану Якубову.
















Немає коментарів:

Дописати коментар