четвер, 16 березня 2023 р.

Патріотична година «Хто, якщо не ми? Коли, якщо не зараз!»

14 березня в Охтирській центральній публічній бібліотеці відбулася патріотична година «Хто, якщо не ми? Коли, якщо не зараз!», присвячена Дню українського добровольця.

Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Цей день встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822-VII на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

На захід завітали представники молоді, громадські активісти, волонтери та інші мешканці громади.

Ведучі заходу повідали присутнім про витоки цієї дати та її історичний контекст. Розповіли історії життя загиблих земляків добровольців: охтирчан Сергія Пустового «Стрелок» та Олега Єрьоміна «Шух», «Ягуар», про Героя України Сергія Табалу «Сєвєр», Андрія Кривича «Діллі» з Конотопа, Едуарда Лободу «Фугас» з Лебедина, Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі».

Йшла мова на заході і про книги, присвячені землякам добровольцям. Герою України Сергію Табалі присвятив свою книгу «І повернувся білим журавлем…» відомий сумський письменник і журналіст Петро Андрійович Нестеренко.

Пам’яті «Діллі», Андрію Кривичу присвятила цілий розділ у своїй новій, дебютній книзі «Стилет волі» Ольга Лавриченко Оля Ольга Лавриченко , яка познайомилась з ним на вишколі добровольців. Бібліотека має один примірник книги молодої письменниці, то ж ознайомила з нею присутніх.

Про добровольчі формування українських військових у часи Української революції проти більшовицької навали розповіла присутнім викладач з історії Катерина МАМЄДОВА. Вона провела аналогії між подіями сучасної російсько-української війни та війни більшовицької росії проти України.

Патріотична година супроводжувалася документальними відео, поезією. Присутні на заході не стримували емоцій – плакали, тема морально тяжка, але важлива, аби говорити про неї, вшановувати пам’ять загиблих патріотів добровольців.

Хвилиною мовчання вшанували присутні Героїв-земляків добровольців, воїнів Збройних Сил України та всіх інших патріотів, які віддали своє життя за Незалежність України у боротьбі з російським агресором.

Їх вже немає серед нас, та подвиги, запалені ними, тривають. Щодня, щохвилини, щомиті. І продовжують цей подвиг їх бойові побратими, які сьогодні відстоюють незалежність України.






















 

Немає коментарів:

Дописати коментар