четвер, 9 березня 2023 р.

Літературна година «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!»

На літературну годину  «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!»  містян до бібліотеки зібрав ТАРАС ГРИГОРОВИЧ  ШЕВЧЕНКО – найвизначніший діяч українського національного руху, академік, громадський діяч, український поет, прозаїк, філософ, живописець, гравер, етнограф,  Національний герой та символ України. Вшанувати пам'ять великого Українця, поспілкуватися, та почерпнули сили  для щоденної натхненної боротьби, в ім’я України – проти ворогів.

Літературна спадщина Шевченка, центральну роль у якій відіграє поезія, зокрема збірка «Кобзар», є основою сучасної української літератури та  літературної української мови.

Як художник, Тарас Григорович займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він бездоганно володів всіма відомими на той час засобами графічного зображення. Художня спадщина величезна – збереглось 835 творів:  картин, портретів, гравюр на різні теми, написані протягом різних періодів життя великого Кобзаря. Ще понад 270 художніх творів, на жаль, вважаються втраченими.

Сотні віршів українського генія стали народними піснями. Тарас Шевченко і сам мав напрочуд гарний голос та співав народних пісень за кожної нагоди.

Сьогодні, як ніколи, актуальні настанови безсмертного генія України Т. Г. Шевченка. В жилах українців знову оживає козацька кров, козацький дух, патріотизм і любов… Григорій Квітка-Основ’яненко зазначив про Кобзаря так: «Зійшов з небес та розділив свій народ на живих і мертвих…»

9 березня, далекого 1814 року, у маленькому селі Моринці народився у звичайній кріпацькій родині хлопчик, який став високоосвіченою високоморальною людиною, понад два століття є голосом та совістю української нації – Тарас Григорович Шевченко. Вісім поезій «Кобзаря» розбудили мертву націю». Тарас Шевченко досі немає наступника.

Три найосновніші національні ідеали, три найголовніші цінності, що повинні б визначати орієнтири життя, як окремої людини, так і цілого народу, проповідував Тарас Шевченко. Три ідеали – Бог, Україна, Свобода.

На захід завітала Катерина Андріївна Макаренко – заслужений працівник культури України, голова Охтирської  філії Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду імені Тараса Григоровича Шевченка, керівник народного аматорського ансамблю  української  пісні «Калина», багаторазовий лауреат Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів-конкурсів. Катерина Андріївна поділилась власними спогадами про роль Шевченка, українського слова, пісні у її особистому житті.  Також передала вітання та подарунки від Людмили Красицької – очільниці Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду імені Тараса Григоровича Шевченка. Це «Шевченківський краєзнавчий альманах» до 200-літнього ювілею Тараса Шевченка, та «Захалявна книжка захисника України». Книги поповнять бібліотечний фонд, та стануть корисними для вивчення життя та творчості великого українця.

Катерина Андріївна виконала власний вірш «Сповідь Кобзареві» та заспівала пісню на слова Т. Шевченка «Ой, чого чи почорніло, зеленеє поле?»

Українська земля знову почервоніла від крові українських найкращих синів та доньок, яких жорстоко по-сатанинськи вбивають московити. Вбивають, але не скорюють.

Присутні вшанувати хвилиною мовчання пам'ять усіх Героїв України, які боролися за Україну з російськими окупантами та віддали найцінніше – своє життя.

До присутніх звернулась журналіст, автор книг «Хто вкрав істину» та «Ті, що пройшли крізь майдан», керівник «Українського клубу Охтирки»  Валерія Михайлівна Бакуліна, прочитала поезію «Думи, мої думи».

Михайло Дмитрович Гріневський – волонтер, який відновлює власними зусиллями історичну пам'ять в Охтирці, розповів свою історію життя з Шевченком у душі. Він родом із села Вінничини, що має назву Шевченкове. Тому Шевченко завжди мотивує, підтримує, допомагає, коли підкрадається зневіра.

Учасники заходу щиро відверто спілкувалися, слухати поезію та пісні на слова геніального українського митця Т. Г. Шевченка.

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!» – закликає українців протягом століть батько української нації. Він неустанно закликає захищати власну гідність,  не терпіти кривди, повставати, боротися проти поневолення, приниження, безбожництва, аморальності, невігластва, неуцтва, маніпуляцій.  Пізнавати своє, любити, цінувати, пам’ятати своє коріння, неустанно працювати, чітко усвідомлювати і називати ворога, не шукати з ним дружби. «Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями, бо москалі чужі люде, роблять лихо з вами».

Почуймо голос великого Українця, трудимося, служімо Богу та Україні. Слава Українській нації!
















Немає коментарів:

Дописати коментар