четвер, 12 квітня 2018 р.

Геніальний майстер слова Олесь Гончар


В Охтирській центральній міській бібліотеці вшановують пам’ять видатного українського письменника, громадського діяча, академіка АН України, Героя Соціалістичної Праці, Героя України, першого лауреата премії ім. Тараса Шевченка, голови Спілки письменників України (1959-1971), депутата Верховної Ради СРСР Олеся Терентійовича Гончара. До 100-річчя з дня народження письменника у читальному залі діє виставка та випущено бібліографічний покажчик «Геніальний майстер слова Олесь Гончар».
 Творчість Олеся Гончара – цінне надбання української  прози. Великий Українець зробив неоціненний внесок у скарбницю рідної культури та суспільні процеси вітчизни. В лихий час гноблення українського Слова та переслідувань поборників правди радянською імперією Олесь Терентійович Гончар був визнаним авторитетом у боротьбі за духовність. А своїм романом «Собор», який з’явився в апогеї руху шістдесятництва, зробив справжній виклик Системі. «Собор» будив національну свідомість українців, кликав і кличе до духовної непокори, ось уже чотири десятиліття відроджує у серцях прийдешніх поколінь непроминальну історичну пам’ять вільнолюбивого народу на одвічних козацьких теренах. Роман був офіційно заборонений 20 літ, радянська ідеологічна «машина» влаштувала безпрецедентне шельмування твору та його автора.
 Багата літературна спадщина Олеся Гончара виражає цілу епоху життя України в ХХ столітті. Письменник є класиком новітньої української літератури, новатором художньої думки і неперевершеним стилістом, тонким знавцем мови, хто все життя її леліяв і самовіддано оберігав.


Немає коментарів:

Дописати коментар