четвер, 2 січня 2020 р.

Азімов знайомий і невідомий

Сьогодні виповнюється 100 років від дня народження знаменитого письменника-фантаста Айзека Азімова. Пропонуємо до уваги віртуальний бібліографічний огляд, який знайомить з його творчістю.
АЗІМОВ – американський письменник-фантаст і популяризатор науки. У 1964 році, під час Всесвітньої виставки в Нью-Йорку, видання The New York Times запитало в Азімова, чого досягне людство через півстоліття – тобто в 2014 р. Письменник висунув чимало різноманітних теорій, і деякі з них справдилися. Зокрема 3D фільми, використання сонячної енергетики, смартфони, використання штучних супутників (ми зможемо телефонувати в будь-яку точку світу й при цьому не тільки бачити, але й чути співрозмовника – нічого не нагадує?), заморожені обіди – так-так, Азімов зміг передбачити навіть таку, здавалося б, тривіальну річ. Як у науково-фантастичних, так і в науково-популярних творах Азімова проявився просвітницький дух прихильника розуму і знання, глибоко заклопотаного майбутнім людства. Багато вчених, що вивчають перспективи створення штучного інтелекту, визнають вплив його творів.
Айзек Азімов (2 січня 1920 – 6 квітня 1992) – американський письменник російського походження, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики. Айзек Азімов написав близько 500 художніх та науково-популярних книжок. Терміни з його книг вкоренилися в англійській мові. Багаторазово отримував премії Г'юґо і Неб’юла. Азімов разом з Артуром Кларком та Робертом Хайнлайном відноситься до «великої трійці» письменників Англії і Америки.


Азімов, Айзек. Я, робот / Айзек Азімов. – 1987. – Київ : Веселка, 272 с.

У цьому унікальному виданні зібрані найрізноманітніші твори Айзека Азімова, об'єднані однією особливістю: в кожному з них порушена одна з ключових «азімовскіх» тем – роботи. Точніше, не стільки самі роботи як створені людиною механізми, скільки проблеми їх взаємодії з людьми з технічної, етичної та інших точок зору. Мабуть, ні до, ні після Азімова, ніхто не приділяв так багато уваги цій тематиці в своїх фантастичних творах, і тим цікавіше цей тематичний збірник – як для фанатів Айзека Азімова, так і для широкого кола любителів якісної фантастики.

Азімов, Айзек. Кінець вічності : вибрані твори / Айзек Азімов ; пер. з англ. – Київ : Дніпро, 1990. – 767 с. – (Фантастика. Пригоди. Детектив).

Роман «Кінець Вічності» описує діяльність організації під назвою «Вічність», що існує поза часом. До її складу входять спеціально навчені і відібрані люди з різних століть, що дали обітницю безшлюбності. «Вічність» контролює подорожі в часі за допомогою так званих колодязів часу. Досягнувши певного рівня розвитку, наука вирішує завдання подорожі в часі за допомогою за допомоги використання колосальної енергії вибуху наднової зорі. Завдання організації, на чолі якої стоїть Рада Часів, є коректування долі людства, яке на своїй дорозі весь час скачується до самознищення. Суворі і аскетичні закони «Вічності» відлагоджені і ніколи не дають збоїв. Але одного дня молодий і геніальний Технік Харлан, зробивши одне з переміщень в часі, закохується у вродливу дівчину Нойс з іншого століття. Харлан стає перед вибором – обов’язок і підпорядкування закону або особисте щастя? Його рішення може привести до парадоксів часу і навіть зникнення самої «Вічності». 


Айзек, Азимов. Камешек в небе. Т. 2 : роман, повести, расскказы / Азимов Айзек ; пер. А. Бурцева. – Иркутск : Восточно-Сибирское книжное издательство, 1993. – 352 с.

Через тисячі років Земля перетвориться в загублений серед зірок маленький світ на околиці Галактичної Імперії, яка об'єднує сотні мільйонів населених планет. Їх жителі будуть сприймати її як незначний, зачумлений радіацією камінчик в небі, і лише горді земляни збережуть віру в те, що їх планета є колискою людства і повинна по праву бути центром Імперії. Але ще ніхто не знає, яку ціну доведеться заплатити за відродження колишньої величі. 


Азимов Д. и А. Норби и пропавшая принцесса : повесть / Д. и А. Азимов ; перекл. з англ. – Москва : ЭКСМО-Пресс, Армада, 2000. – 208 с.

Норбі – незвичайний робот, друг Джеффа Уеллса, кадета Космічної академії – геть зневірився в собі. Їх корабель «Багатообіцяючий» прибув на планету Мелодія, щоб відшукати сліди зниклої принцеси з планети Ізз, і вся команда потрапила і полон до неприємних скользупів. Попалися всі: і обережний Джефф, і його відчайдушний брат, і генерал Йоно, їх мудрий вчитель, і навіть Норбі, що вміє зникати і з'являтися де і коли захоче. Важко почувати себе безпорадним. Але не треба здаватися. Адже поруч Джефф, і він вірить в кращого робота на світі!


Азимов, Айзек. Постоянная должность : повесть; / А. Азимов ; Испанский сундук : рассказ / А. Кристи. – Київ : Молодь, 1991. – 160 с. 

У хімічній лабораторії одного з університетів США виявлений труп молодого аспіранта Ральфа Ньюфелда. Що це вбивство чи нещасний випадок? За розслідування приймається поліцейський детектив і ... старший викладач хімії Луїс Брейді.


Азимов, Айзек. Стальные пещеры. Обнаженное солнце : романы. Т.1 / А. Азимов ; пер. з анг. – Москва : ЭКСМО-Прес, Армада, 2000. – 208 с.

Стальні печери. Вчинено вбивство представника іншої планети, космоніта, який знаходився на Землі в складі мирної делегації. Справа може обернутися грандіозним міжпланетним скандалом, а це для страждаючої від перенаселення своїх міст-мурашників і зовсім беззахисною перед своїми колишніми позаземними колоніями Землі буде дуже недоречно.
Міжпланетному скандалу зобов'язаний запобігти нью-йоркський детектив класу С-5 Ілайджа Бейлі, саме йому доручено розслідування вбивства космоніта. Але у представництва космонітів є й інші цілі, крім розслідування вбивства, і напарником до Ілайжду направляється дивний космоніт з ім'ям Р. Деніел Оливо. Ілайджа Бейлі не відразу здогадався, що в імені напарника «Р» – означає робот ...
Оголене сонце. Детектива Ілайджа Бейлі, майстерність якого в попередньому розслідуванні було помічено і у космонітів, запрошують відвідати один з Зовнішніх Світів – солярій, з проханням допомогти в розслідуванні вбивства. Солярію – дивний світ, в якому спілкування людей особисто, а не через голографічний Телеконтакт, є табу. З таким підходом і вбивство, яке зажадало особистої присутності, здається неможливим, але тим не менш воно відбулося ...


Азимов, Айзек. Основание / А. Азимов. – Москва : Центрполиграф, 2003

Дія першої частини трилогії «Основание» розгортається в далекому майбутньому, коли заселені планети мільйонів зоряних систем Галактики. Математик і психоісторик Хері Селдон пророкує крах і відродження через багато років незламної Галактичної Імперії. Щоб пом'якшити наслідки катастрофи він розробляє проєкт створення «Основание», яке повинно стати центром зародження нової Імперії ...


Азимов, Айзек. Сами боги / А. Азимов. – Москва : ЭКСМО, 2008

Землі більше не загрожує енергетична криза – завдяки щасливому випадку Фредерік Хеллем створив Електронний Насос – практично невичерпне джерело незвичайно дешевої, безпечної і екологічно чистої енергії. Облагодіяне людство і не підозрює, що насправді стоїть за геніальним відкриттям і яку ціну йому доведеться заплатити за цей чудовий подарунок долі.


Айзек Азімов. Друга Фундація / А. Азімов ; переклад з англійської : Р. В. Клочко. – Харків : КСД, 2017. – 224 с.

Загадкова, незнана Друга Фундація – мета усіх пошуків. Без потаємної держави Мул не може завершити свою омріяну місію – підкорення всієї Галактики. Генерал Прітчер зазнає невдачі за невдачею і Мул розуміє: треба шукати допомоги. Поки що їхні пошуки ґрунтуються тільки на словах-орієнтирах славнозвісного психоісторика Гарі Селдона, який вказував напрямок — «на іншому кінці Галактики, там, де закінчуються зірки»…
Історія пошуків Другої Фундації розтягнулася на дестяки років. Після смерті Мула його союз планет розпадається. Перша Фундація повертає собі владу. Але інтриги, пов’язані із пошуками таємничої Другої Фундації не вщухають. Можливо, шукачів хтось навмисно збиває зі сліду? А, може, Другої Фундації не існує?





Немає коментарів:

Дописати коментар