четвер, 6 липня 2023 р.

6 липня – Купала

Бібліотекарі ревно зберігають традиції українського народу, тим зберігаючи та популяризуючи українську самобутню культуру.

Безмежно дякуємо захисникам України, та усвідомлюємо, що Вони мужньо боронять існування України – зі своїми унікальними звичаями, піснями, історією, мовою.

Сьогодні свято Купала. У різних регіонах України традиції святкування відрізнялися. На Слобожанщині це свято улюблене, воно завжди відзначалося широко та колоритно. Рано-вранці 6 липня збирали «зілля» (польові та лікарські трави), щоб сплести вінки. Також рослинами прикрашали будинок та все обійстя.

Наші предки в народне свято, 6 липня, на городі практично не працювали – через святкову атмосферу. У цей день збирали кропиву, та розкладали на порозі, щоб в будинок не могли зайти злі сили.

Цей день та наступний (Івана) вважається одним з найкращих для заготівлі лікарських трав. Всюди в Україні люди до сходу сонця вирушали в ліс і на левади, щоб запастися природними цілителями. Адже, кожна рослина має свою цілющу силу. Чимало знань ми втратили з розвитком цивілізації, але постійно пізнаємо про користь тої чи іншої рослини.

Бібліотекарі зранку нарвали квітів, трав, гілля, та прикрасили містки Охтирки, де проходить багато людей, щоб нагадати людям про споконвічні звичаї українського народу.

Шануймося в народних традиціях!























Немає коментарів:

Дописати коментар