пʼятниця, 25 серпня 2023 р.

Книжкові виставки в бібліотеці до Дня міста-героя Охтирка

Вже багато років поспіль День міста Охтирка відзначає 25 серпня. Саме 25 серпня 1943 року визволенням нашого населеного пункту від фашистських загарбників завершилась одна з найбільших битв Другої світової війни, яка ввійшла в історію під назвою «Курська битва».

Місто розташоване на південному сході Сумської області, на північному сході України.

Лежить у рівнинній місцевості на берегах невеликої річки Охтирки за 4 км від її впадіння у річку Ворсклу (ліва притока р. Дніпра).

Територія міста була заселена здавна. Тут виявлено поселення доби мезоліту (13–8 тис. років тому), два неолітичні (4–3 тисячоліття до н. е.), одне — доби бронзи (2 тисячоліття до н. е.) та одне ранньоскіфських часів (6–4 ст. до н. е.). Поблизу міста є кілька сіверянських городищ і поселень 8–10 ст. та часів Давньої Русі. Ці прикордонні укріплення зруйновано монголо-татарською навалою. Жодне з поселень не можна вважати протопоселенням м. Охтирки, оскільки система розселення в цій місцевості до 17 ст. була вкрай нестабільною — регіон входив до Дикого поля — зони впливу степових кочівників. Перші згадки про заснування Охтирки сягають 1641 року. З тих часів місто зазнавало часів розквіту та занепаду.

До відзначення Дня міста-героя Охтирська публічна бібліотека представила низьку книжкових виставок: «Охтирка Incognito: за лаштунками легенд і таємниць» та «Охтирські митці, залюблені у слово». Документи, що представлені на них, знайомлять користувачів з історіє міста, архітектурними пам’ятниками та видатними людьми, що залишили свій слід в житті країни різних часів, з легендами та таємницями, якими пронизана історія життя нашої домівки, з творами місцевих поетів та письменників. Родзинкою заходів є виставка вишитих робіт охтирської майстрині Радько Л. М. «Кожна вишивка – частинка мого серця». Також користувачі бібліотеки могли перевірити свої знання про місто, взявши участь у геокешингу «Нескорене та прекрасне місто» та історичній вікторині «Місто над річкою».









Немає коментарів:

Дописати коментар