середа, 29 травня 2024 р.

Благодійний поетичний марафон-презентація книги Павла Вишебаби «Тільки не пиши мені про війну»

29 травня біля Охтирської центральної публічної бібліотеки відбувся благодійний поетичний марафон-презентація книги Павла Вишебаби «Тільки не пиши мені про війну».

Добре, коли книжка потрапляє на бібліотечну поличку, краще – коли це збірка сучасної української поезії, вірші якої хочеться читати й перечитувати. Це якщо коротко про збірку Павла Вишебаби «Тільки не пиши мені про війну», яку ми отримали від благодійного фонду «Бібліотечна країна».

Під час заходу не лише презентували книгу, а й зробили поетичний марафон благодійним, адже Охтирська публічна бібліотека з початку російського вторгнення займається волонтерською діяльністю. Наразі у воїнів ЗСУ велика потреба в маскувальних сітках. Тривалий час у бібліотеці волонтери виготовляють сітки, за що бібліотека щиро вдячна кожному, хто долучається, проте для створення сіток нині постійна  гостра необхідність в матеріалах для їх виготовлення.

Тому усі присутні на поетичному марафоні не лише читали, слухали поезію, а й зробили посильний внесок, задонативши у бібліотечну скриньку.

Поетичний марафон проводили спільно з «Охтирською Просвітою» за підтримки  Охтирської міської ради.

У цей день зібралися поціновувачі сучасної української поезії, запрошені на захід. Ведучі розповіли про автора поетичної збірки Павла Вишебабу, його діяльність до війни та військову службу сьогодні.

Дві години лунала поезія Павла Вишебаби просто неба. Серед читців – бібліотекарі Охтирської публічної бібліотеки, члени ГО «Охтирська просвіта», користувачі бібліотеки. Завітав на марафон і міський голова м. Охтирка Павло Петрович Кузьменко. Читав поезію «Моє покоління» – у вірші автор розставляє акценти: це історія про тих, хто «…пише сльозами й вогнем сторінку». Ніяких напівтонів, немає можливості перевести дух – ми потрапляємо в жорстоку реальність, за яку боремося щохвилини, бо вперті. Але є мета – послання для майбутніх поколінь.

Умовно бібліотекарі розділили лірику на кілька категорій, що взаємопов’язані між собою. Тому читали та досліджували збірку саме за принципом «СЬОГОДНІ – ВІЙНА»: «Моє покоління», «Зірка», «Лічилка для янголів», «Сторіччя біженців», «Хокку», «Плюс», «Мовчання», «Ріка», «Побратимові». Наступний умовний розділ ДОНБАС: «Фантомні болі», «Маріуполь», «Східний кут». Розділ ЛЮБОВ і КОХАННЯ: вірші «Доньці», «Мамі до дня народження», «Колискова», «Народження», «Вирок ночі», «Татуювання», «Картини», «Спрага», «Залежності», «Титри». Розділ «БУТТЯ і ПРИРОДА»: «Тут був я», «Божественна комедія», «Дорога», «Альпи», «Як не любити».

Наступні за тематикою вірші: «ВІРА і РОЗДУМИ», а саме: «Замість сповіді», «Молитва», «Двірник», «Потоп», «Перед потопом», «Руїни бога», «Зірка», «Квіти», «Ерл Грей». Такі вірші – це інтимні розмови з Богом. Іноді здається, що відповіді оповідач так і не отримав, але віра від цього не зменшується.

Розділ ДО: вірші «Місто з химерами», «Середні віки», «Пробудження», «Струм», «Айті», «Ще по одній», «План «б», «Думки вголос».

Це низка поезій, написаних до початку повномасштабного вторгнення. Ці вірші часом оптимістичні, часом іронічні, з викликом до суспільства та із запитаннями до себе як до автора та людини, але вони довершують загальну матрицю цієї збірки, залучають до обговорення, а іноді й до суперечки з поетом. Але в цьому вся їхня привабливість.

Під час заходу вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих у російсько-українській війні. Після марафонузалишився приємний післясмак – присутні були приємно вражені знайомством з автором збірки та його реалістичною поезією воєнного часу.

Про автора книги

Павло Олександрович Вишеба́ба письменник, військовий, музикант. Народився 28 березня 1986 року у місті Краматорськ, Донецької області. Відомий також завдяки зоозахисній діяльності. Співзасновник та голова ГО «Єдина планета», співзасновник антихутряної кампанії «ХутроOFF».

Після початку повномасштабного вторгнення вступив у лави 68-мої окремої єгерської бригади. З 2022 року – командир відділення польового вузла зв'язку.

У 2022 видав збірку віршів «Тільки не пиши мені про війну», яка за рік двічі перевидавалася. Перший тираж збірки у 15 тисяч примірників був розпроданий за 15 днів у грудні 2022 року. Друге доповнене видання збірки вийшло друком у лютому 2023 року. Упродовж 4 тижнів книга Павла Вишебаби входила до ТОП-20 найпопулярніших у найбільшій мережі книгарень України «Книгарня «Є», серед яких 4 тижні посідала перше місце.

Твори Павла Вишебаби опубліковані у збірках «Про що він мовчить», «Війна 2022. Щоденники, есеї, поезія», «Незламній / For Invincible», «Поміж сирен. Нові вірші війни», «Соняховий Лев / The Sunflower Lion», «Книга Love 3.0 Любов, що перемагає» та інших.

У 2023 році в Польщі вийшла двомовна збірка віршів Павла Вишебаби «Моє покоління / Moje pokolenie».

Записав спільні треки у жанрі spoken word з виконавцями Kola, Nichka, DOVI, Burla.

Увійшов у топ-5 найпопулярніших військових за версією Forbes Ukraine.

Його авторський канал отримав срібну кнопку YouTube, маючи понад 100 тисяч підписників.

У 2023 за дорученням командування відвідав 15 міст України з благодійним поетичним туром. 100% прибутку, а саме 4 300 000 грн Павло Вишебаба віддав на потреби своєї 68-ї бригади. У концертах взяли участь літератори Любко Дереш, Дарʼя Лісіч, артисти Катерина Поліщук (Пташка з Азовсталі), Василь Байдак, Мойсей Бондаренко, гурт «CRY Неба» та інші.

У 2024 році стало відомо, що вірш «Доньці» та оповідання «Марсіани» Павла Вишебаби увійшли до Навчальної програми з української літератури для закладів загальної та середньої освіти.





















Немає коментарів:

Дописати коментар