понеділок, 15 липня 2024 р.

Інформаційна година «Тисячолітній спадок української державності»

Тисячолітній спадок української державності

15 липня в Охтирській публічній бібліотеці Охтирської міської ради до відзначення Дня Державності України пройшла інформаційна година «Тисячолітній спадок української державності».

Присутні дізнались про історію державотворення в Україні. Гості ознайомилися з тим, які засадничі ознаки держави успадкувала наша країна від різних періодів своєї історії. Наприклад, від Русі наслідувала цивілізаційний вибір, який визначився із прийняттям християнства у 988 році та тризуб, родовий знак Рюриковичів, що став державним гербом сучасної України, Київ – столицю, політичний і культурний центр українських земель упродовж понад тисячу років та гривню – назву грошової одиниці, назву Україна, що вперше згадується в Іпатіївському літописі у 1187 році; а від Галицько-Волинської держави наслідувала синьо-жовті барви національного прапора, що походять від кольорової гами герба Галицько-Волинського князівства та утвердження європейському вектору розвитку. Від козацької доби: республіканські традиції народовладдя та військові традиції, які лягли в основу збройних сил Української Народної Республіки та пізнішого українського визвольного руху; а також одну із перших європейських конституцій нового часу, укладену Пилипом Орликом 1710 року. Кожен період історії залишив свій відбиток в творенні українського державотворення.

Присутні на заході вшанували пам'ять загиблих захисників та захисниць, тих, хто вже ніколи не повернеться живим до рідної домівки, хвилиною мовчання.

Також до Дня Державності України бібліотекарі підготували книжкову виставку-екскурс «Державність, вимріяна тисячоліттями». Яка знайомить відвідувачів з тисячолітньою історією українського державотворення.

Тож нехай славиться українська державність у віках! Нехай швидше повернуться додому з перемогою українські захисники та захисниці, і на рідній землі запанує мир та спокій! Нехай ніколи більше діти України не почують звуків повітряних тривог та вибухів, а українській державності ніколи нічого не загрожує.

Слава Україні!

Героям Слава!


















Немає коментарів:

Дописати коментар