вівторок, 17 вересня 2024 р.

Зустріч в Охтирській публічній бібліотеці з Українським ПЕН

17 вересня в Охтирській центральній публічній бібліотеці Охтирської міської ради відбулася неймовірна зустріч охтирчан, поціновувачів літературного слова, з представниками громадської організації Українського ПЕН – когорти письменників, поеток, журналістів, об’єднаних спільною ідеєю – популяризації української літератури та культури. Захід відбувся в рамках літературно-волонтерських поїздок Українського ПЕН по Україні.

Максим Ситніков, модератор зустрічі та виконавчий директор ПЕН розпочав своє вступне слово та представив присутнім Тетяну Огаркову –літературознавицю, журналістку, перекладачку; Катерину Калитко – поетку, перекладачку, лауреатку Шевченківської премії, Ірину Старовойт – поетку, есеїстку, Івана Андрусяка – поета, дитячого письменника, перекладача, Ію Ківу – поетку, перекладачку, журналістку. Разом з представниками українського літературного об’єднання приїхали письменники з Франції, які живуть і працюють в Україні, долучившись до діяльності Українського ПЕН. Кожен з них мав промову, під час якої презентував добірку книг українських письменників та поетів, подарованих бібліотеці в рамках цього волонтерського проєкту.

Перше слово мала Ірина Старовойт, яка торкнулась глибокої теми історичного коріння і самобутності України та українців, які щодня виборюють свободу та незалежність, представила нові книги, приділивши особливу увагу їх змісту.

Дуже цікавим був виступ дитячого письменника Івана Андрусяка, який вразив присутніх своїм гумором та харизмою, презентував книги для дітей. Окрім розповідей про свою творчість, він розповів про свої родинні зв’язки з Сумщиною, зокрема з с. Куземин.

Катерина Калитко вразила своїми знаннями про історичних постатей, які народилися в Охтирці.

Виступ кожного з представників був надзвичайно цікавим. Про своє перебування в Україні, життєвий і творчий шлях розповіли присутнім подружня пара з Франції, їх промову перекладала Тетяна Огаркова.

Кульмінацією заходу стало читання поезій – кожен з представників читав поезії авторів, які стоять на захисті країни, тих, хто загинув від російського агресора, виборюючи незалежність країни. Звучала і поезія французькою мовою.

Захід закінчився, але присутні в залі продовжили спілкуватися з гостями за чашкою кави та довго не могли розлучитися, адже живе спілкування з літературними діячами було неймовірно теплим та цікавим. Серед присутніх на заході були місцеві письменники та поети, учасники літературно мистецького клубу «Сокіл»: Григорій Комісаров, Тетяна Акименко, Валерія Бакуліна та інші.

Від Українського РЕN Охтирська публічна бібліотека отримала 258 примірників книг, серед яких також література англійською мовою.

Український РЕN – культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників. Є одним із 146 національних центрів Міжнародного РЕN. Діяльність РЕN в Україні спрямована: на захист свободи слова та прав авторів; популяризацію української літератури та культури; відстоювання цінностей і стандартів незалежної журналістики та налагодження міжнародного культурного співробітництва.

























Немає коментарів:

Дописати коментар