субота, 26 квітня 2014 р.

У бій з невидимою смертю



       Чорнобиль називають найбільшою у світі екологічною і техногенною катастрофою. Цей чорний день приніс у життя мільйонів людей страждання і біль. За кількістю виплеснутої радіації на Землю Чорнобильська аварія в сотні разів перевищує атомні вибухи в Хіросімі та Нагасакі.
         26 квітня 1986 р. о 1 годині 25 хвилин у Київській області при підготовці до планових ремонтних робіт енергоблоку №4 Чорнобильської атомної електростанції стався вибух, від якого зруйнувалися дах та стіни верхньої частини реакторного відділення, а також частково покриття машинної зали. В зоні аварії виникла пожежа, яка до восьмої години була ліквідована підрозділами пожежної охорони. На момент аварії на станції перебувало близько 200 осіб обслуговуючого персоналу. З них дев'ять отримали опіки різних ступенів, одна людина померла в лікарні, троє були у важкому стані. Всього до лікарні було відправлено на огляд 108 чоловік, у тому числі 20 працівників пожежної охорони. У ніч на 27 квітня 26 із них спецрейсовим літаком були відправлені до Москви. У зв'язку з аварійною обстановкою 27 квітня робота на АЕС була зупинена.
           Кожного року Україна згадує цю страшну дату, вшановує ліквідаторів та ще не скоро загоїться рана Землі і не скоро очиститься вона від цієї смертельної небезпеки - радіації. На годину-реквієм, присвяченій цій сумній даті - 28 років з дня трагедії на Чорнобильській АЕС до Центральної міської бібліотеки були запрошені учні 9 класів Охтирської гімназії та Коломієць Олександра Іванівна, жителька Чорнобиля, свідок тих страшних, тривожних днів. Вона розповіла дітям як застала її аварія в той проміжок життя і які наслідки вона мала потім для неї та її сім'ї, як склалося її подальше життя і як опинилася в Охтирці. Учні переглянули альбоми з фото міста Чорнобиля, будинку, в якому раніше проживала Олександра Іванівна та інші цікаві фотографії. Бібліотекарі читального залу розповіли про ліквідаторів-героїв Сумщини та презентували учням публіцистично-документальну книгу сумського видавництва "Корпункт" під назвою "Крізь вогонь і терни", присвячена трагічним подіям аврії на ЧАЕС та героїчним подвигам сумчан. Також діти мали змогу переглянути документальний фільм про трагедію на ЧАЕС "За секунду до катастрофи". По закінченню заходу учні подякували Олександрі Іванівні за цікаву розповідь та подарували їй квіти.
 










 
 





Немає коментарів:

Дописати коментар