пʼятниця, 14 листопада 2014 р.

Великий гуморист і сатирик



 
 
"Мабуть із часів Котляревського не сміялась Україна
 
таким життєрадісним, таким іскрометним сонячним сміхом,
 
яким вона засміялась знову в прекрасній творчості Остапа Вишні".
 
Олесь Гончар
 
               
               В ці дні минає рівно 125 років, як на хуторі Чечва біля дрібного містечка Грунь Зіньківського повіту на Полтавщині (нині - Охтирський район Сумської області) в багатодітній селянській сім'ї на 17 дітей, народилася усмішка. Вишнева. Народився наш земляк - великий український сміхотворець Остап Вишня.
               Остап Вишня - найбільш відомий український гуморист і сатирик ХХ століття для мільйонів читачів. Він зміг у мудрих і працьовитих, дотепних і кмітливих, щирих і безпосередніх героях своїх творів втілити риси характеру українського народу, передати його ментальність. Тому багато струн людської душі торкало і торкає вишнівське мудре, щире, дотепне слово. Письменник, який заохотив мільйонні маси до читання української літератури, "король українського тиражу". За життя письменника було видано понад 100 збірок, деякі з них перевидавалися. Загальний тираж виданих книжок Остапа Вишні сягнув 2 000 000 примірників.
                Щороку в листопаді вшановуємо день народження великого сміхотворця, земляка Остапа Вишні. І цей рік не став винятком. 13 листопада в Охтирській Центральній міській бібліотеці відбулася літературна година "Великий гуморист і сатирик", присвячена 125-річниці з дня народження Остапа Вишні. На неї завітали студенти Охтирського Центру професійно-технічної освіти. Старший бібліотекар читального залу Губенок Л. М. розповіла присутнім про цікаві сторінки з життя великого сміхотворця, про його багату і колоритну творчість, Бібліограф Журавель Н. Д. продекламувала знамениту гумореску "Зенітка" та провела огляд літератури.
 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар