неділя, 14 березня 2021 р.

Година патріотизму «Сила нескорених»

 


До Дня українського добровольця в рамках бібліотечного проєкту «Україна починається з тебе» в Охтирській центральній публічній бібліотеці відбулася година патріотизму «Сила нескорених» під час якого присутні долучилися до Всеукраїнського онлайн марафону присвяченого Дню українського добровольця.

На годину патріотизму «Сила нескорених» до бібліотеки прийшли учні 9-Б класу ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Б. Антоненка-Давидовича (кл. керівники Л. І. Криницька, В. О. Крилова). Вступне слово мав Володимир Гейко, голова ветеранської ГО «Непереможні».

Бібліотекарі розповіли присутнім про історію виникнення Дня українського добровольця. В цей день 2014 року відбувся перший відкритий вогневий бій російсько-українського протистояння у Харкові на вулиці Римарській, в ході якого українські сили відбили штурм проросійських бойовиків.

Це був початок зародження добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності, а потім ішли на війну, аби захистити Україну від російських окупантів. Саме тому ця дата, чотирнадцяте  березня, є символічною.

Учні дізналися про перші добровольчі батальйони, які виникли внаслідок опору російській агресії, їх було близько 32.

В час, коли Україна зіткнулася з агресивною країною сусідом Росією, добровольці повстали проти насилля, несправедливості, та брутального зґвалтування своєї країни… На жаль, багато героїв, здійснюючи особистий подвиг, віддали найцінніше – своє життя заради нової України. І болить те, що сотні молодих, здорових, красивих хлопців і дівчат загинули, захищаючи рідну українську землю. Серед загиблих добровольців немало уродженців Сумщини.

Про загиблих добровольців Сумщини Сергія Табалу (позивний «Сєвер»), Андрія Кривича (позивний «Діллі»), охтирчанина Сергія Пустового (позивний «Стрілок») розповіли бібліотекарі центральної бібліотеки. Хвилиною мовчання вшанували Героїв.

Серед мешканців міста є багато охтирчан, які брали участь у бойових діях з зоні АТО/ОСС, починаючи з 2014 року і до цих днів, в тому числі добровольців. Доброволець із Охтирки Микола Чупаков (позивний Мангуст) один з небагатьох, хто до останнього тримав оборону Іловайська та ледь живим вибрався із котла. Про нього учням розповів Володимир Гейко.

О 9.30 розпочався Всеукраїнський онлайн марафон до Дня українського добровольця, під час якого учні мали змогу послухати реальні історії добровольців та волонтерів з усіх куточків України.

Заключне слово години патріотизму мав сержант військового комісаріату Охтирського ОМВК Андрій Курило.

Наприкінці заходу учні приміряли військову амуніцію та робили фото на згадку про захід до Дня українського добровольця.














 

Немає коментарів:

Дописати коментар