пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Правовий всеобруч «Конституція України – обов’язкова інструкція громадянам для виконання»

28 червня бібліотекарі Охтирської публічної бібліотеки Охтирської міської ради долучились до загальноміського тематичного заходу «З Україною в серці», присвяченого Дню Конституції України, який відбувся на майданчику біля міського центру культури і дозвілля «Кнєжа», та провели правовий всеобруч «Конституція України – обов’язкова інструкція громадянам для виконання», де для перехожих була представлена книжкова виставка «Конституція України – джерело наших прав та обов’язків», яка розкрила інформацію про саму Конституцію, її історію, на якій було висвітлено Пилипа Орлика, як одного з якорів української ідентичності та автором першої Конституції України, ще за часів козаччини, представлено інформацію про державні символи України та права людини в державі.

Цікавинкою для перехожих стала невеличка зупинка: для дорослих – правовий аспект «Основний Закон – ключі до успіху країни», в якій взяв участь міський голова Павло Петрович Кузьменко, а для дітей – вікторина «Конституція усім – і дорослим, і малим». Питання в обох стосувалися саме сучасної Конституції та її історії. Одними з найважчих питань для дорослих виявились – «Кого в Україні вважають «батьком» сучасної Конституції» (Михайло Сирота); «Чому місто Дніпро перейменували, а область усе ж залишилась Дніпропетровською?» (для перейменування області потрібно змінити Конституцію, бо в статті 133 чітко визначено перелік областей); «Скільки державних свят згадується в Конституції?» (стаття 161 визначає, що день прийняття Конституції України є державним святом, а всі інші визначаються окремими законами, які ухвалює Верховна Рада); «Скільки статей містить Конституція України?» (161 стаття зазначається в 14 розділах, а 15-й розділ складається із 17 перехідних положень.

Для дітей вікторина містила значно простіші питання, але й вони інколи примушували замислитися.










  

четвер, 27 червня 2024 р.

Розслаблююча вправа «Дерево життя»

В Охтирській центральній публічній бібліотеці Охтирської міської ради Волонтерки Охтирської місцевої організації Червоного Хреста Yanina Duachenko та Олександра ЧЕРКАШИНА провели розслаблюючу вправу «Дерево життя». На асфальті кольоровою крейдою намалювали велике дерево дружби, кожен намалював на ньому свій улюблений фрукт і написали своє ім’я. Ця вправа дала змогу зрозуміти, що ми не одні в цьому світі, а об’єднані між собою і життя продовжується далі, щоб там не було.

Наприкінці заходу провели рухливі естафети та руханку «Танцюй-Замри».

Захід пройшов в межах проєкту «Фабрика добра та відпочинку» який реалізується за підтримки Товариства Червоного Хреста України «Граємо. Малюємо. Відпочиваємо» для дітей 7–10 років.








середа, 26 червня 2024 р.

Книжкова викладка «О, Криме рідний, незабутий, в чужих кайданах нині скутий» до Дня кримськотатарського прапора

Сьогодні, 26 червня, в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

Це свято відзначається з 2010 року.

Воно символізує єдність, наступність поколінь кримських татар, та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

З цієї нагоди у читальному залі бібліотеки представлено книжкову викладку  «О, Криме рідний, незабутий, в чужих кайданах нині скутий», як нагадування про цей самобутній народ, що нині опинився у лещатах росії.


Нові книжечки для нашої бібліотеки від авторів

Колектив Охтирської публічної бібліотеки Охтирської міської ради щиро дякує автору Володимиру Невесенку, який подарував примірники своїх нових збірок поезій «Від смеркання до війни» та «Неба звітрене бароко». Дуже вдячні Марічки Зелень за книгу «Царя звірів стежками» (енциклопедія роману-епопеї «Амба»). Велика дяка автору серій романів у 6 т. «Амба»: Т. 1. «Втеча», Т. 2. «Леза долі» та Т. 3 «Зона волі».

Після обробки літератури запрошуємо користувачів ознайомитися з новим примірником книги.




вівторок, 25 червня 2024 р.

Разом до Перемоги!

Вітання вам, дорогі друзі! Охтирська публічна бібліотека Охтирської міської ради щиро вдячна усім і кожному, хто в цей складний для країни час, долучається до зборів на спанбонд для маскувальних сіток, яких так потребують наші захисники. Окрема подяка пану Віктору та його колегам, які надали значну суму на спанбонд, а також пані Тетяні, Анні, Людмилі ГАНЗЮК та Володимиру КОРНІЄНКО з Чехії, які щомісяця здають кошти на маскувальні сітки. Ми дуже вдячні багатьом пересічним людям, які постійно донатять, на жаль усіх перелічити не можливо. Дякуємо кожному і кожній!

Колектив Охтирської публічної бібліотеки висловлює щиру дяку нашим волонтерам – жінкам, які допомагають різати тканину та плести маскувальні сітки.

Низький уклін ВАМ!!!

Завдяки всім Вам віддали волонтерам на Запорізький, Донецький напрямки, на прикордоння Сумщини, Харківщини, Чернігівщини маскувальні сітки для наших захисників.

Готуємо передачу на інші напрямки. Продовжуємо в’язати маскувальні сітки.



Майстер-клас «Сердечко»

В Охтирській центральній публічній бібліотеці Охтирської міської ради відбувся захід з психосоціальної підтримки «Граємо. Малюємо. Відпочиваємо» для дітей 7–10 років в межах проєкту «Фабрика добра та відпочинку».

На майстер-класі «Сердечко», який провела Софія ЮХНО разом з волонтерками Охтирської міської організації Червоного Хреста Яніною та Олександрою дітки зробили сердечко з бісеру. Такий виріб можна використовувати для кільця, чокера або браслета.

Бісероплетіння все більше завойовує серця рукоділок. Власними руками утворюються унікальні вироби, прикраси. Невеликі плоскі тварини з бісеру у вигляді брелока можуть стати приємним пам'ятним подарунком для близької людини. Кілька хвилин часу та велике бажання допоможуть реалізувати задуманий та створити унікальний виріб.