середа, 19 січня 2022 р.

Водохреща (Хрещення Господнє, Йордан). Бібліографічний огляд.

Водохреща – свято Хрещення Господнього, коли Іван Хреститель охрестив Господа Ісуса Христа в ріці Йордані. Це третє свято, що завершує різдвяно-новорічний цикл, та називається в народі Йорданом. Деякі східні православні церкви (в тому числі, українська) та греко-католицька церква святкують його щороку 19 січня. Свято збігається з Богоявленням, хоча за змістом ці свята відрізняються.

Підготуватися до Водохреща в українських традиціях, нічого не забути й все встигнути вчасно, Вам допоможе  бібліографічний огляд книжки Артюх Л.Ф. Звичаї українців у народному календарі / Л. Ф. Артюх. – Київ : Балтія, 2012. – 224 с. З цією книгою-порадницею Ви запросто знатимете усі головні обряди на Свято Водохреща, сплануєте святкове меню з обов’язковими стравами, дізнаєтеся більше про традиції та звичаї українців.

Традиційна культура українців у притаманній для неї єдності духовного та матеріального проявів. Вірування і святині народу, календарні свята й обрядова кухня, родинні традиції й основні засади ведення господарства – все це незримо пов'язує етнос у просторі й часі, вирізняючи його з-поміж інших народів. В книжці 23 розділи присвячені святам календарного року українського народу – від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні (загалом близько 300). Ви познайомитеся зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України.

Докладніше ознайомитися з цією та багатьма іншими книжками ви зможете у читальному залі Охтирської центральної публічної бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар