понеділок, 24 січня 2022 р.

Класик французької літератури – Фредерік Стендаль

23 січня – день народження одного з найвидатніших французьких письменників ХІХ століття Анрі Марі Бейля, який писав під псевдонімом «Стендаль».  Класик французької літератури, який започаткував реалістичний психологізм, своє творче кредо сформулював наступним чином: «Застосувати прийоми математики до людського серця і покласти в основу творчого методу та мови почуттів. У цьому все мистецтво».

Проте за життя письменник не користувався ні визнанням критики, ні успіхом у широкого читача. Майже всі його численні твори художнього, історичного та критичного характеру пройшли непоміченими, лише зрідка викликаючи рецензії, які завжди сприятливі. Долею Стендаля була посмертна слава. Проте Меріме, який зазнав впливу Стендаля, високо цінував його, Бальзак ним захоплювався, Гете і Пушкін із задоволенням читали його твори. Стефан Цвейг назвав його «новим Коперником в астрономії серця», найдосвідченішим психологом усіх часів і великим знавцем людської душі.

Причина світової слави Стендаля у тому, що він з надзвичайним проникненням розкрив основні риси сучасності, психологію складного і неспокійного ХІХ століття, всі особливості взаємовідносин людини і суспільства, які були характерні не лише для Франції.

І тепер через стільки років після смерті Стендаля його твори читають у всьому світі мільйони людей, яким він допомагає розуміти життя, цінувати правду і боротися за краще майбутнє. Кожне нове покоління читає Стендаля по-своєму, але завжди знаходить у ньому співзвучні своєму часу риси.

«Червоне і чорне» – вершина творчості письменника. Пересічний випадок із кримінальної хроніки, покладений в основу роману, став під рукою тонкого психолога та блискучого стиліста Стендаля людською драмою найвищого напруження та одночасно соціальним дослідженням суспільства. Це трагічна історія енергійного та талановитого плебея, який мріє про славу Наполеона. Коротке життя Жюльєна Сореля пройшла у полюванні на щастя, яке він розумів як реалізацію своєї мрії. Роблячи кар'єру, Жюльєн слідував холодному розрахунку, але в глибині душі завжди сперечався з собою, розриваючись між честолюбством і любов'ю. Це і зіграло фатальну роль у його долі, честолюбним мріям не судилося здійснитися.

«Пармская обитель» – роман, написаний Стендалем лише за 52 дні, отримав світове визнання. Динамізм дії, що інтригує перебіг подій, драматична розв'язка у поєднанні із зображенням сильних характерів, здатних на все заради кохання, - ключові моменти твору, які не перестають хвилювати читача до останніх рядків. Доля волелюбного юнака Фабрицио наповнена несподіваними перипетіями, які у період історичного перелому Італії початку ХІХ століття.

«Ванина Ванини» - історія кохання молодих італійців. Що таке любов і хто її гідний? З чого починається це почуття? Як зберегти його? У цій новелі автор дає відповіді на ці запитання. Він звеличує чисте кохання, здатне захистити кохану людину від небезпеки, подарувати їй щастя і спокій.

«О любви» - одна з найнезвичайніших книг у світовій літературі. Книга, в якій Стендаль наважився проаналізувати почуття, яке за визначенням не піддається логічному поясненню, — любов. Передумови для виникнення любові… Її початок… Особливості її розвитку для чоловіків та жінок різного віку… Її різні стадії — від сумніву до ревнощів, від щастя до пересичення…

Немає коментарів:

Дописати коментар