понеділок, 24 січня 2022 р.

Година спілкування «Соборність – найцінніший скарб»

День Соборності України – свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки УНР й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Напередодні свята провідний бібліотекар читального залу Охтирської публічної центральної бібліотеки Яковенко В. А. розповіла слухачам факультету «Джерело натхнення», про історію, початок ідеї соборності, підготовку Акта Злуки. На зустрічі прозвучали вірші у виконанні бібліотекаря філії №1 Довгаль О. В., присвячені даній тематиці. Також була розгорнута викладка літератури «Соборність України: від ідеї до сьогодення». Учасники заходу висловлювали свої думки з приводу цього свята.

Вперше на офіційному рівні свято Соборності відбулося 22 січня 1939 року в м. Хуст. Символічно, що Закарпаття вписало й наступну сторінку в історію Дня Соборності України: в 1946 році саме 22 січня Верховна Рада УРСР включила Закарпаття до складу УРСР.

21 січня 1990 р. патріотичні сили організували «живий ланцюг»між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.



Немає коментарів:

Дописати коментар