понеділок, 16 січня 2023 р.

Засідання «Українського клубу Охтирки»

У бібліотеці відбулося перше в цьому році засідання «Українського клубу Охтирки». Учасники заходу, різні за віком, досвідом, інтересами, сферою діяльності, але об'єднані щирою любов'ю до Української Охтирки з почуттям власної причетності до життя рідного міста, його історії та іміджу.

Зустріч розпочали вшануванням пам'яті загиблих Захисників України, які мужньо боронили Україну від московського ворога до останнього подиху. Вічна пам'ять загиблим. Проаналізували виклики, втрати та здобутки минулого року.

Більшість учасників висловили думку, про відчутні зміни серед звичайних жителів Охтирки, які об'єдналися для спільної перемоги над ворогом. Люди в Охтирці стали добрішими, більш чуйними, милосердними, щедрими. Усвідомили, хто є ворог, адже десятиліттями був цілеспрямовано направлений вплив неправдивої інформації.

Переконані – цей рік буде роком Перемоги України. Проговорили завдання на 2023 рік. Їх багато. І в першу чергу треба позбутися радянських стереотипів, та витіснити їх знаннями про власних українських героїв. Адже одночасно зі знищенням українців радянським союзом, відбулося ще й знищення української свідомості.

Саме зараз, як ніколи є унікальна можливість повернути власну історичну пам’ять через пізнання правдивих джерел. Це і є одним із головних завдань «Українського клубу Охтирки», яке якраз співпадає з пріоритетним напрямком роботи осередку української культури в Охтирці - бібліотеки.

Бібліотекарі щоденно позбавляються від шкідливої для читання радянської літератури, щоб вона не потрапила до свідомості жодного українця. І учасники «УКО» є союзниками бібліотекарів зі звільнення окупованого мозку людей, та повернення власної історії та імен українських героїв, як в Охтирці, так і в Україні. Задумів дуже багато, і всі дуже важливі та необхідні.

Зокрема, очільниця клубу Валерія Бакуліна зазначила, що має готову до друку інформацію, зібрану з посестрами під час подорожей сотнями міста Охтирки – зі світлинами та свідченнями охтирців щодо історії кожної з сотень. Однак на реалізацію даного проєкту потрібні значні кошти, яких, на жаль, немає.

Вшанували пам'ять велетів українського духу, які сьогодні підтримують українців через власну творчу спадщину. Вони просто кричать до нас і промовляють.

Зокрема, пригадали імена та цитати Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Івана Франка, Дмитра Донцова, Степана Бандери, Лесі Українки, Івана Огієнка, Івана Пулюя, трьох січневих Василів – Василя Стуса, Василя Симоненка та Василя Кричевського, 150-річчя від дня народження якого випало якраз на 12 січня. Це видатний діяч українського відродження з Лебединщини – скульптор, архітектор, мистецтвознавець, автор малого герба України та ескізу перших українських грошей. Їх дуже багато – українських геніїв – незнаних та непізнаних. Тому дуже важливо пізнавати істину, яку так довго ховали від українців, що навіть у багатьох відбили бажання пізнавати.

Сьогодні саме той час, щоб відкрити браму до пізнання самих себе, щоб перемогти і навіки бути самостійною сильною нацією.







Немає коментарів:

Дописати коментар