пʼятниця, 20 січня 2023 р.

Книжкова виставка «Крим – благословенна земля України»

Кримські татари разом з українцями є одним з корінних народів України. На території нашої держави мешкає приблизно 250 000 представників цього народу. Самоназвою кримських татар є киримли – що можна перекласти як «кримці». Вони спілкуються на кримськотатарській мові, що належить до тюркської мовної сім’ї та сповідують іслам.

Походження

Кримськотатарський народ сформувався на території Кримського півострова у часи середньовіччя в XI–XIII ст.

Кримські татари є нащадками половецьких племен, які ввібрали в себе та асимілювали монгольські елементи та, частково, греків, італійців, готів, та представників інших народів, які мешкали тоді на півострові.

26 червня 1991 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив 1918 року у Бахчисараї. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

З нагоди цієї події в Охтирській центральній публічній бібліотеці оформлена книжкова виставка «Крим – благословенна земля України».

Мужність та сміливість, любов до волі, людяність та самоповага мають в Україні два кольори, і вони спільні для прапорів обох наших народів – українського і кримськотатарського.


Немає коментарів:

Дописати коментар