вівторок, 12 березня 2024 р.

Літературно-музична композиція «Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте!»

Охтирська центральна публічна бібліотека та Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа» об’єдналися у співпраці та представили для жителів громади літературно-музичну композицію  «Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте!» до 210-річчя від Дня народження найвизначнішого діяча українського національного руху – Тараса Шевченка.

Геній Тараса Шевченка протягом майже двох століть є символічним уособленням духовного образу України, пророчим прозрінням національного духу, явленого в художній та малярській творчості. Його голос і нині звучить в обороні української мови, культури і державної незалежності України.

Саме він, своїм живим влучним словом досягав до найпотаємніших куточків людської душі, спонукав людей до вільного щасливого життя,  та до боротьби проти будь-якого поневолення та несправедливості.

Слова Шевченка продовжують звучати не лише на вустах українців, але й громадян країн усього світу, тільки «Заповіт» Шевченка переклали 150 мовами.

Поету встановлено 2268 пам’ятників по всій планеті, його ім’ям названо 9472 вулиці, і це лише в Україні.

Літературна спадщина Шевченка, центральну роль у якій відіграє поезія, зокрема збірка «Кобзар», є основою сучасної української літературної мови.

Справу геніального Кобзаря продовжили мільйони гідних синів та доньок України по всьому світу, яких об’єднувало завжди одне – прагнення щасливо жити у вільній самобутній Українській державі.

«Свою Україну любіть, любіть її во врем'я люте, в останню, тяжкую минуту за неї Господа моліть!» – закликає нас український геній.

Народний аматорський ансамбль української пісні «Калина» Охтирського міського центру культури і дозвілля «Кнєжа» подарував глядачам українські пісні. Керівник та солістка ансамблю – Катерина Макаренко, Заслужений працівник культури України, голова Охтирської філії Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду імені Тараса Григоровича Шевченка, багаторазовий лауреат Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів-конкурсів.  Катерина Андріївна понад двадцять років гуртує аматорів навколо вивчення та популяризації пісенної спадщини українського народу, як в Охтирці, так і далеко за межами міста, та навіть України.

Чимало пісень, що прозвучали, були створені на слова Тараса Шевченка. Зокрема, «Зоре моя вечірняя, зійди над горою!» «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле?», «Вітре буйний» та ін.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх Героїв України, які загинули у боротьбі проти ворога за вільну Україну.

Наприкінці всі разом заспівали пісню, яку співали січові стрільці та воїни УПА, а нині воїни ЗСУ та весь український народ. «Ой у лузі червона калина похилилася» – українська пісня, написана на початку 1914 року в підавстрійській Галичині Степаном Чарнецьким за мотивами козацької пісні XVII століття «Розлилися круті бережечки». На початку Першої світової війни доповнена Григорієм Трухом.

Бібліотекарі підготували тематичні книжкові виставки про життя та творчість Т.Г. Шевченка, візуальний супровідний ряд до заходу.

Вишиті рушники створили особливу урочисто-святкову атмосферу цього визначного дня.

У непростий для кожного час російсько-української війни, важливо збиратися разом, спілкуватися, допомагати один одному, щоб разом прискорювати  перемогу України, та гуртуватися для щасливого життя у вільній сильній самобутній Україні.

Дякуємо кожному, хто долучився до організації, проведення та участі в культурно-мистецькому заході.










Немає коментарів:

Дописати коментар