середа, 18 жовтня 2023 р.

Майстер-клас виготовлення листівки «Петриківський розпис» в бібліотеці для дитячої аудиторії викладачем Охтирської ДХШ ім. Т. Г. Шевченка Світланою БЕЗПАЛЬКО

17 жовтня в Охтирській центральній публічній бібліотеці відбувся майстер–клас клубу «Майстерня креативних ідей» в рамках проєкту «Фабрика добра та відпочинку», який реалізується за підтримки Товариства Червоного Хреста України програми BRAVO.

Оскільки основним елементом петриківських орнаментів є квітка – символ пишної природи, тому для дитячої аудиторії викладачем Охтирської ДХШ ім. Т. Г. Шевченка Світланою БЕЗПАЛЬКО був проведений майстер-клас виготовлення листівки «Петриківський розпис». Найчастіше шедеври народного мистецтва прикрашають мальви, півонії, айстри, різноманітні польові квіти, а ще ті, які вигадують самі майстри. Так на стінах, полотнах та посуді утворюється свій, особливий світ краси та натхнення.

Дякуємо пані Світлані за чудовий майстер-клас, було дуже цікаво навчитися робити казкові розписи не тільки діткам, а й дорослим!

А яке ж цікаве приладдя для розпису! Пані Світлана розповіла, що пензлики народні умільці виготовляють самостійно – з котячої шерсті, вистриженої з грудей. Завдяки такому інструменту фарба лягає рівно, і орнаменти виходять охайними та легкими. Нерідко малюнок виконується і пальцями.

Вишуканий та неповторний, петриківський розпис – чудовий привід для гордості українців. Ще б пак, адже в основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Магія петриківського розпису полонила серця мільйонів шанувальників прекрасного та на увесь світ прославила талановитих народних майстрів родом з України...

Розмаїття квітів, листочків, ягід петриківського розпису захоплює, спонукає роздивлятися шедеври народного малярства годинами. Не дивно, що в 2013 році унікальне мистецтво внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Історія виникнення петриківського розпису цікава та захоплююча. Традиція прикрашати оселю та одяг декоративними петриківськими розписами зародилася в Україні задовго до появи християнства. Люди вірили, що в красивих орнаментах криється магічна сила, яка захищає господарів від злих сил та негараздів. Ось чому петриківськими розписами у якості оберегів часто розписували зброю та курені запорозькі козаки.















Немає коментарів:

Дописати коментар