понеділок, 13 квітня 2020 р.

Очима болю і вустами гніву (11 квітня Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів)


11 квітня відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів, який встановлений в пам'ять про інтернаціональне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року. 
Ця дата – ще одна можливість віддати данину глибокої поваги всім людям, які пережили жахи фашистських «таборів смерті», і вшанувати пам'ять тих, хто не дожив до тих днів, коли ув'язнених звільнили з ув'язнення.
Пропонуємо книги, які вражають своєю нещадною правдивістю, викликають почуття глибокої поваги силу людського духу, який не зломили ці страшні випробування.

Імре Кертес «Без долі»


 Роман лауреата Нобелівської премії, угорського письменника багато в чому автобіографічний. Як і юний герой роману, він 15-річним хлопчиком потрапив в гітлерівські табори. Йому пощастило – на відміну від мільйонів жертв Голокосту, він, пройшовши Освенцім і Бухенвальд, залишився живий.

Вільям Стайрон «Вибір Софі»


 Яка ціна виживання людини в пеклі концтаборів? Кати з Освенціма змусили молоду польку Софі зробити страшний вибір ... Пройшли роки, вона давно переселилася в Америку і на перший погляд цілком щаслива. Але минуле як і раніше не дає їй спокою, душить і заважає жити. І одного разу це минуле повертається ...

Юрек Бекер «Яків-брехун»


 Тема Голокосту природна для письменника, чиї дитячі роки пройшли в гетто і концтаборах. Це сумна і мудра історія про старого дивака, який спробував полегшити долю своїх товаришів по нещастю в польському гетто. Його маленька брехня для порятунку нічого не змінила, та й не могла змінити. Але вона на короткий час подарувала приреченим надію...

Шарль Левінські «Геррон»


 Колись Курт Геррон був зіркою, а тепер він – в'язень в концтаборі. Відомого артиста прямо зі знімального павільйону відправили в гетто Терезієнштадт, де він повинен в останній раз продемонструвати свій талант – зняти фільм, який зобразив би земним раєм принизливе існування євреїв у гітлерівській Німеччині. Йому доведеться зробити нелегкий вибір – якщо він піде проти совісті, то, можливо, врятує і себе, і свою дружину Ольгу, яку любить більше життя.
У цьому блискучому, і зворушливому романі автор розповідає трагічну історію свого героя, постійно балансуючого між успіхом і відчаєм, поклонінням і переслідуванням.

Тетяна де Росней «Ключ Сари» 


Жаркий липень 1942 р. Близько десяти тисяч євреїв, жителів Франції, нудяться в невіданні на стадіоні. Люди похилого віку, жінки, діти ... Всіх їх чекає табір смерті Аушвіц. 10-річна Сара рветься додому до 4-річного братика, закритому на ключ в потаємній шафі. Але вона повернеться в Париж занадто пізно ...
Через 60 років Джулія, американка за походженням, намагається зрозуміти, чому французька влада дозволила знищити своїх співвітчизників, Що ж стало причиною трагедії – страх або байдужість? І чи потрібні сьогодні слова покаяння?

Труді Біргер «Завтра не настане ніколи»


Ця книга – розповідь про трагічну долю єврейської дівчинки, яка пережила під час війни всі жахи Ковенського гетто, примусової праці і нацистського табору смерті Штуттгоф. Маленька Труді дивом уникла смерті в печі крематорію і вижила тільки завдяки своїй мужності, самовідданості, винахідливості і любові до матері.

Томас Кенеллі «Список Шиндлера»


Дія роману ґрунтується на реальних подіях, що відбувалися в окупованій Польщі під час Другої світової війни. Німецький промисловець Оскар Шиндлер поодинці врятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. Але це не історія війни, це – історія особистості, що знайшла в собі мужність протистояти нелюдському державного апарату насильства.

Немає коментарів:

Дописати коментар