вівторок, 14 квітня 2020 р.

Сергію Дяченку – 75 (віртуальна виставка)



14 квітня виповнюється 75 років з дня народження Сергія Сергійовича Дяченко, українського письменника-фантаста, сценариста.
Сергій колись працював лікарем-психіатром, був кандидатом біологічних наук, закінчив факультет у ВДІКу. Він писав сценарії для досить великої кількості наукових та художніх фільмів, отримував премії журналу «Вогник» і «Літературної газети». Працює у співавторстві зі своєю дружиною Мариною Дяченко.
Марина та Сергій Дяченки – українські письменники, що працюють у жанрі фантастичної літератури, а також пишуть казки та фентезі, успішно поєднують кілька жанрів в одному творі.  Звання найкращих фантастів Європи отримали на міжнародному фестивалі Єврокон-2005. Належать до найуспішніших літераторів України (2010), їхні книги досягли мільйонних тиражів. Сергій Дяченко – лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка 1987 р.
Марина, закінчивши Київський театральний інститут, працювала актрисою, викладала мистецтво сценічної мови. Сергій – психіатр та кіносценарист за освітою, 4 роки очолював книговидавничу фірму. 2009 року подружжя переїхало в Росію, з 2013 мешкають у США.
Перший роман Брамник (1995) визнаний кращим дебютом на конкурсі європейської фантастики.
Творчий доробок складають десятки романів, повістей, оповідань, зокрема: Ритуал (1996), Відомська доба (1997), де з’являється персонаж української міфології Чугайстер, цикл про пригоди школярки Ліни Ключ від королівства (2005-2008), присвячена співачці Руслані Дика енергія. Лана (2006), Твори у 26-ти томах (2017-2020), дитячі видання Повітряні рибки, Летючий капелюх, Габріель і сталевий Лісоруб, Жирафчик і пандочка.
Книги Дяченків з російської перекладено українською, англійською, німецькою, китайською та польською мовами.
У фондах бібліотеки маємо великий перелік творів тандему Дяченків. Запрошуємо ознайомитися з ними після карантину.
А ось найкращі з них:

«Брамник»

За все в житті доводиться платити, в тому числі – й за нерозсудливі юначі жарти. І ціна буває зависокою навіть для чарівника. Могутній маг, наділений талантом і честолюбством, у покарання за гордощі перетворений на бездушну річ і позбавлений магічного дару. Згадайте останні події – ця ситуація не така вже фантастична. А якщо додати до цього нерозв’язну любовну колізію – тоді вже просто хоч із мосту та в воду!
А метри фантастичного жанру – на те й метри, щоб дати нам змогу за символікою образів з чарівного світу Фантазії розгледіти прості істини, які тисячі років рятують людину від розпачу й зневіри. Схибив одного разу –стережися, щоб не схибити вдруге; кохання не завжди приносить щастя, але від цього не слабшає; дружба й самовідданість, любов до людей і життя здатні перебороти навіть космічний жах вселенської катастрофи.
Такий він – світ Марини та Сергія Дяченків – дивовижний, сповнений незбагненних таємниць і фантастичних пригод, і разом з тим повний Любові, доброї, красивої магії. Ви будете зачаровані, шановний читачу, навіть не сумнівайтеся.

«Промінь»



«Згідно з легендою, раз на півстоліття могутні сутності, що з’явилися з іншого світу, грають у «Чотири кулі», визначаючи долю людства. Ця прадавня гра символізує боротьбу чотирьох моральних засад за світову гармонію На початку гри кулі виставляються на позиції, позначені сторонами світу, причому чорна куля завжди одержує фору» Четверо підлітків змушені зіграти у гру. Якщо вони дадуть сенс життя кільком поколінням людей, що мандрують крізь Всесвіт до Нової Землі, то повернуть собі власний сенс життя, який було відібрано. Тільки з часом вони розуміють, що їхні «піддослідні» не комп’ютерна симуляція, вони самі – кулі у грі незрівнянно могутніших гравців, а переможець визначить майбутню долю людства.

«Ритуал»



Дракон викрав принцесу, щоб створити древній ритуал. Смертельна небезпека, недовіра, зрада, боротьба за любов і свободу, вічний сюжет про красуню і чудовисько, прочитаний по-новому. Дракон-перевертень і дівчина-наречена – обидва відстоюють своє право бути людиною, обидва програють в боротьбі проти вічних ритуалів, якими скуте наше життя... Але програють чи? Роман, який надихнув студію Тимура Бекмамбетова «Базельовс» на створення фільму «Он-дракон!».






«Vita Nostra»

Життя Саші Самохіної перетворюється в кошмар. Їй зробили пропозицію, від якої неможливо відмовитися. Закінчивши школу, Саша проти своєї волі вступає в дивний інститут Спеціальних Технологій, де студенти схожі на чудовиськ, а викладачі – на занепалих ангелів. Тут її вчать ... Чому? І що трапиться з нею після закінчення навчання?









«Печера»

Світ Печери – чудовий світ! Світ без вбивств, без насильства, без страху, світ, де не потрібно замикати на ніч двері. Ось тільки ... засинаючи, ніхто не знає, чи прокинеться він вранці.













«Шрам»

Коли перше в твоєму серці стане останнім, і на п'ять запитань ти відповіси – так ... `Така умова, щоб колишній доблесний Гуард Егерт Солль міг скинути з себе закляття, що перетворило його на жалюгідного боягуза. Він не має права помилитися, йому дано один тільки шанс. Але, скориставшись ним, він ризикує втратити свою любов ...









«Долина совісті»


Важко бути самотнім письменником, до того ж який живе в провінції. Особливо якщо, окрім літературного дару, у тебе є ще один, якого краще б не мати. Влад про другий свій дар і не підозрював, поки одного разу не зустрів собі подібного ...












«Скрут»

У досить-таки похмурому фентезійному світі зароджується досить-таки світла і романтична любов ... І, можливо, вони жили б довго і щасливо і померли в один день – якби в гілках зловісного лісу не жив, очікуючи свого часу, могутній і безжалісний, з досить-таки дивними уявленнями про справедливість – Скрут ...

Немає коментарів:

Дописати коментар