середа, 22 квітня 2020 р.

Світ і дар Володимира Набокова




22 квітня народився один з найвідоміших письменників російського зарубіжжя, знайомство з яким на батьківщині стало можливим тільки в 80-і роки минулого століття, Володимир Володимирович Набоков. 
Його творчість одночасно об'єднала в собі найкращі риси російської та зарубіжної літератури. Невипадково письменника вважають «своїм» у всіх країнах, де коли-небудь він жив: у Франції, Росії, Німеччини, США та Швейцарії. У його романах є і філософія, і проблема вибору, і любовна лірика, і питання моральності, і віяння нової епохи – все те, що небайдуже мислячому і співпереживати людині.

Володимир Набоков – письменник з дивовижною і непередбачуваною долею. Залишивши велику літературну спадщину, він подарував нам багату поживу для роздумів. Критики прискіпливо обговорюють його романи, імениті режисери ставлять фільми, а літератори вишукують нові крупиці в його дивовижною і багатогранною біографії.


«Лоліта»

У 1955 році побачила світ «Лоліта» – третій американський роман Володимира Набокова, творця «Захисту Лужина», «Відчаю» та «Запрошення на страту». Викликавши скандал по обидві сторони океану, ця книга піднесла автора на вершину літературного Олімпу і стала одним з найвідоміших і, без сумніву, найвизначніших творів XX століття. Сьогодні, коли полемічні пристрасті навколо «Лоліти» вже давно вляглися, можна впевнено сказати, що це – книга про велике кохання, яке подолало хворобу, смерть і час, кохання, розімкнуте в нескінченність, «кохання з першого погляду, з останнього погляду, з одвічного погляду».


«Камера обскура»

«Камера обскура» (1931, опубл. 1932-1933) – п'ятий російський роман Володимира Набокова і другий з трьох його романів на «німецьку» тему. Берлінський мистецтвознавець Бруно Кречмар, захопившись бездарною шістнадцятирічною актрисою Магда Петерс, таємною коханкою художника Роберта Горна, кидає сім'ю і втягується в глузливий колоартистичного кола, не підозрюючи, що наслідки цієї вульгарної інтрижки виявляться для нього фатальними. Розхожий вислів «любов сліпа» реалізується у Набокова у формі кримінального сюжету про пристрасті, зраду, ревнощі і помсти, а фізична сліпота, що вражає героя в фіналі, стає покаранням за духовну сліпоту, за викривлене бачення світу, за зраду доброті, людяності і істинної краси. Найкінематографічна історія, на думку критиків.

«Листи до Віри»

Володимир і Віра Набокови прожили разом більше п'ятдесяти років – для літературного світу це дивовижний приклад щасливого шлюбу. Вони рідко розлучалися надовго, і все ж в сімейному архіві збереглося більше трьохсот листів Володимира Набокова до дружини, з 1923 по 1975 рік. Один з кращих прозаїків ХХ століття, блискучий, іронічний Набоков предстає в цій книзі як ніжний і люблячий чоловік. «... Ми з тобою зовсім особливі; таких чудес, які знаємо ми, ніхто не знає, і ніхто так не любить, як ми», – написав Набоков в 1924 році. Віра Євсіївна була його музою і першим читачем, його друкаркою і секретарем, а після смерті письменника стала берегинею його спадщини. Листи Набокова до дружини вперше публікуються в повному обсязі мовою оригіналу. Переважна більшість з них відноситься до 1923-1939 років (тобто періоду еміграції до від'їзду до Америки), і перед нами складається епістолярний автопортрет молодого Набокова: його найближче оточення і знайомство, літературні симпатії і реакція на критику, заняття в години дозвілля, побутові пристрасті, плани на майбутнє і т. д. Але незмінними в листах наступних років залишаються любов і повага Набокова до дружини, яка розділила з ним і випробування, і славу.

«Дар»

«Дар» (1937-1938) – останній російський роман Володимира Набокова, який може бути по праву названий вершиною російськомовного періоду його творчості і одним із шедеврів російської літератури XX століття. Розповідаючи про творче становленні молодого письменника-емігранта Федора Годунова-Чердинцева, ця глибоко автобіографічна книга стосується найважливіших набоковскіх тем: доль російської словесності, загадки істинного дару, ідеї особистого безсмертя, досяжного за допомогою спогадів, любові і мистецтва.
«Я терпіти не можу театр... примітивну і підгнилу форму мистецтва, яка відкликає обрядами кам'яного віку і всякою комунальною нісенітницею...» – стверджував один з лукавих набоківських персонажів. Та й сам Набоков в зрілі роки, маючи вельми різносторонній досвід сценариста і драматурга, п'єси якого ставилися в Європі і Америці, сучасний театр, яким він його знав, теж не любив. Більше того, він ставив драматургію нижче інших видів мистецтва, роблячи виняток лише для кількох шедеврів у всій світовій літературі. При цьому Набокова, судячи з усього, ніколи не полишала ідея створити п'єсу, в якій в ідеальній гармонії з'єдналися б «дія і поезія», п'єсу, в якій знайшов би відображення «унікальний візерунок життя» і та особлива «логіка сновидінь», складова прикмета справжнього мистецтва.

«Під знаком незаконнонароджених»

«Під знаком незаконнонароджених» (1941-1946, опубл. 1947)  другий англомовний роман Володимира Набокова і перший з написаних ним в Америці. Дія книги розгортається в неназваній поліцейській державі, де править партія "еквілістов" (зрівнювачів) на чолі з диктатором Падукою. Головний герой  в минулому однокласник Падука, а нині всесвітньо відомий філософ Адам Круг, важко переживає смерть дружини і ніжно прив'язаний до маленького сина Давида,  намагається залишитися непричетним до діяльності тоталітарного режиму. У свою чергу диктатор, прагнучи домогтися від Круга публічної підтримки своєї влади, заарештовує одного за іншим його друзів і знайомих, а потім розлучає з сином ...

«Чарівник»

Повість «Чарівник» Набоков назвав «першою маленькою пульсацією Лоліти». Ця повість – попередник знаменитого роману – була створена Набоковим в 1939 році російською мовою, проте побачила світ значно пізніше. Автор згадав про неї лише через 20 років, коли розбирав архів: «Тепер, коли зв'язок між мною і «Лолітою» порваний, я перечитав «Чарівника» з куди більшим задоволенням, ніж те, яке відчував, пригадуючи його як відпрацьований матеріал під час написання «Лоліти». Це прекрасний зразок російської прози, точної та прозорої ... ». За життя автора повість була опублікована. Вперше читачі змогли оцінити цей твір в 1986 році: повість вийшла в світ англійською мовою в перекладі Дмитра Набокова.


«Захист Лужина»

«Захист Лужина» (1929-1930) – третій російський роман Володимира Набокова, що склав автору гучне літературне ім'я і вивів його в перший ряд письменників російського зарубіжжя.
Роман наповнений тугою за батьківщиною, за рідним домом, за минулим, прожитим життям, по друзях, товаришам і рідним. Як завжди – Володимир Набоков створив роман-загадку, роман-гру, який заграє з читачем і втягує в свою гру, правила якої нам не говорять. Роман заплутаний, дивний і загадковий, від деяких моментів можна і за голову схопитися, але при цьому ж він захоплюючий, цікавий, захоплюючий і пробиває на сльозу. Роман оповідає про Олександра Івановича Лужина, великого і видатного шахіста, який проживає своє життя немов у тіні, в тіні бажань батьків, в тіні тих, хто бавиться друзів і знайомих, в тіні свого ж таланту. Він грає в шахи все життя, і його життя вже невіддільне від шахів. Зустрівши свою любов, він намагається поєднувати життя шахіста з коханням, проте з часом шахи починають захоплювати кожен аспект його життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар