понеділок, 20 квітня 2020 р.

Архітектурні перлини України (віртуальний бібліографічний огляд)

   Україна – держава з багатовіковою історією, культурою та архітектурою. Це сакральні пам’ятки, урбаністична культура, тиха краса віддалених містечок і сіл… У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми, багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. З усіх куточків земної кулі приїжджають сюди туристи, щоб побачити наші безцінні скарби

     Святий Київ : фотоальбом / упоряд. Н. Д. Прибєги за участю С. К. Горкавого. – Київ : Мистецтво, 2001. – 240 с. :  іл.

     Мiсто с пiвторатисячолiтньою iсторією, яке пережило немало лихолiть, немало злетiв i падiнь, але вистояло завдяки нездоланнiй вiрi в добро, у високу духовнiсть українського народу. Кожного, хто знайомиться з Києвом, вражають його численнi святинi й iсторичнi пам'ятки. Серед них – собор св. Софiї, Києво-Печерська лавра, Успенський собор, Михайлiвський Золотоверхий собор, Кирилiвська та Андрiївська церкви та iншi. Неповторний образ «стольного града» Києва постає зi сторiнок пропонованого фотоальбому «Святий Київ». 




   
  Храми України : альбом / вступ.  сл., комент. та упоряд. Л. Прибєги. – Київ : Мистецтво, 2000. – 296 с. :  іл.

      Видання розповідає про тисячолітню історію храмового будівництва на теренах України, розкриває архітектурно-мистецькі особливості храмових споруд різних історичних періодів. У книзіфотографії, та коротка розповідь про 171 храм України.



            Роглєв Х. Й. Легендарні села України / Х. Й. Роглєв, І. А. Голубаха, Г. Б. Мунін та ін. ; під заг. ред. Ю. Л. Бошицького. – Київ : Книга, 2009. – 256 с. : іл


       У виданні розповідається про історію, легенди, архітектурні пам’ятки відомих українських сіл, які зробили значний внесок в історію України. Книга ілюстрована унікальними фотографіями природи, будинків, церков, замків, фортець та палаців, портретами відомих людей. людей. 

       
       Горбик О. О. Римо-католицькі костьоли Києва і Київщини / О. О. Горбик. – Київ : Техніка, 2004. – 128 с. : іл. – (Нац. Святині України)

       У книжці висвітлюється історія виникнення в осередку православного міста католицьких побудов протягом IX – XX століть. Розглядається барокова католицька архітектура періоду приналежності територій до Польщі та класицистична і неостильова періоду Російської імперії.



      Годованюк О. М. Монастирі та храми Волинського краю / О. М. Годованюк. – Київ : Техніка, 2004. – 176 с. : іл. – (Нац. Святині України)

      Книжка змістовно і дуже широко описує монастирі і храми Волині від найдавніших літописних городищ до храмів поч. XX ст. Наводяться результати археологічних розкопок та архівних досліджень. Статті ілюстровано сучасними фото.



         Завада В. Т. Дерев’яні храми Полісся / В. Т. Завада. – Київ : Техніка, 2004. – 168 с. : іл. – (Нац. Святині України)

     Книжку присвячено одному з найбільш яскравих та самобутніх явищ в історії українського культового зодчества – дерев’яним церквам Полісся.





         Кагамлик С. Світло духовності і культури : [з історії Києво-Печерської лаври XVII-XVIII  ст.] / С. Кагамлик. – Київ : Наш час, 2008. – 327 с. – (Сер. «Невідома Україна

     
Видання розповідає про Києво-Печерську лавру у XVII–XVIII ст., коли вона досягла свого найбільшого духовного авторитету і найвищого злету культурно-просвітницької діяльності.




        Костриця М. Ю. Преображенський кафедральний собор у Житомирі / М. Ю. Костриця, Г. П. Мокрицький. – Київ : Техніка, 2004. – 144 с. : іл. – (Нац. Святині України)

       Книжку присвячено одній з найбільш самобутніх сакральних споруд УкраїниСпасо-Преображенському кафедральному собору у Житомирі. Велику увагу приділено архітектурно-будівній історії собору. 



        Липа К. Під захистом мурів / К. Липа. – Київ : Наш час, 2007. – 184 с. – (Сер. «Невідома Україна)

         Про те, як розвивалось фортифікаційне мистецтво на теренах сучасної України, хто і як захищав та атакував твердині, що за люди були замовниками й мешканцями фортець і замків, ви дізнаєтеся з цієї книги.





         Народне зодчество : альбом / авт. тексту та упоряд. Л. Прибєга ; фото А. Прибєги. – Київ : Мистецтво, 2009. – 320 с. : іл. – (Архітектурні перлини України) 

   Видання знайомить з унікальними пам’ятками традиційної народної архітектури України, розповідає про традиції зведення та облаштування храмів, житла та будівель селянського господарства, в якому  закладено безмежну творчу снагу українського народу, його глибинний будівничий досвід, вишуканий мистецький смак і природний хист.









Немає коментарів:

Дописати коментар