пʼятниця, 6 травня 2022 р.

Живе в народі вічна пам’ять

 


До Дня пам’яті та примирення Охтирська публічна бібліотека презентує історично-документальну виставку «Живе в народі вічна пам’ять».

В Україні 8 травня відзначається День пам’яті та примирення і 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Та війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних Націй) і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Ми добре знаємо ціну війни, тому плекаємо мир. Ми добре знаємо ціну війни, тому для нас головне – мир. І ми категорично проти намагань російської федерації привласнити перемогу над нацизмом. Це спільна перемога десятків країн і народів.

Очевидними є паралелі між подіями Другої світової війни та російсько-української війни початку XXI століття. Зараз, як і в роки Другої світової війни, українці воюють з жорстоким і цинічним агресором.

Ми не маємо права програти і не програємо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного сусіда-злочинця. Міць наших Збройних Сил є запорукою існування держави, вільного життя кожного з нас.

#Перемогли_нацистів–переможемо_і_ рашистів!

Немає коментарів:

Дописати коментар