середа, 28 червня 2023 р.

Інформаційна сесія зі здобувачами освіти

У рамках проєкту «Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства» в КЗ «Охтирська публічна бібліотека» Охтирської міської ради була проведена інформаційна сесія. Реалізувала її доцентка кафедри Громадського здоров’я  СумДУ, членкиня громадської організації «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» Світлана Півень. 

 

У двадцяти областях України починають функціонувати нові гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Такі кабінети відкрито на базі опорних медичних закладів і облаштовано сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю. В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

 

Гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу відкриваються в районних центрах 20 областей України та будуть доступними для людей з інвалідністю, оскільки пункти оснащені спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду маломобільних жінок.

 

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

 

Професійні навички у виявленні випадків насильства та наданні вчасної якісної допомоги є основою діяльності кабінетів, тому такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації і перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг. 

 

У Сумській області гінекологічні кабінети відкриті у таких містах:

·         м. Суми КНП Сумської обласної ради «Обласний клінічний перинатальний центр»

·         м. Конотоп КНП КМР «Конотопська Центральна Районна Лікарня ім. Ак. Михайла Давидова»

·         м. Шостка КНП «Шосткинська Центральна Районна Лікарня»

·         м. Охтирка КНП Охтирської міської ради «Охтирська центральна районна лікарня» 

·         м. Глухів КНП «Глухівська міська лікарня» 

·         м. Ромни КНП «Роменська Центральна Районна Лікарня»  

 

Гінекологічні кабінети безбар'єрного доступу у 20 областях України обладнали Український Жіночий Фонд та Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» у межах заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу, Франції та Міністерства закордонних справ Республіки Корея.






Немає коментарів:

Дописати коментар