пʼятниця, 15 вересня 2023 р.

Година-спомин «Тепер лише в нашій пам’яті» в бібліотеці

В Охтирській публічній бібліотеці вшанували пам'ять Олександра Скиби та Анатолія Дудченка.

На годину-спомин «Тепер лише в нашій пам’яті» зібралися громадські активісти, які особисто знали Олександра Миколайовича та Анатолія Григоровича.

Прозвучали біографічні сторінки життя побратимів, які нещодавно відійшли у засвіти.

Олександр Скиба – справжній життєлюб, багатогранна особистість. Історик за фахом, викладач, радіожурналіст, волонтер, учасник революції гідності, краєзнавець, співавтор музично-розважальних передач Українського радіо та радіоканалу «Культура», учасник спортивних змагань, голова охтирського осередку товариства «Просвіта ім. Тараса Шевченка». Був учасником академічного хору, хору ветеранів війни, праці та військової служби, ансамблю-театру української пісні «Калина», актором народного драматичного театру ім. Якова Майтюренка. З дитячих років залюблений в історію, мистецтво, театр, красу навколишньої природи, кінематограф, спорт. Любив туристичні мандрівки. Займався публіцистикою. Перша стаття вийшла друком у 1975 році. Друкувався на сторінках таких видань як «Прапор перемоги», «Червоний промінь», «Вечірній Харків», «Слобідський край», «Спортивна газета», «Вишневий цвіт», «Роксолана», «Город А» та «Лідер». Власні матеріали озвучував на КП ТРК «Охтирка», радіо АFm та Українському радіо.

Анатолій Дудченко (Дмитро Град) - поет-пісняр, пройшов складний життєвий шлях.

Народився та проживав в Охтирці.

У 1987 -1989 рр. брав участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Саме в цей період починає писати вірші. Анатолій Григорович - зворушливий лірик, з вразливою душею, чуйною до краси природного світу. Його лірика чарує своєю досконалістю та мелодійністю.

Творчість Анатолія Дудченка сповнена потужними духовно – психологічними струмами. Пристрасність інтонацій, відкритість слова, біль відкритого нерва, що межує з афористичною недвозначністю та прямотою, - це все вірші А. Дудченка. Дуже багато пісень на вірші Анатолія Дудченка написано відомими композиторами, серед них Л.І. Попернацьким, з яким створено безліч спільних пісень.

У 2007 році Анатолій Дудченко став членом спілки «Асоціації діячів естрадного мистецтва України».

2008 року за ініціативи Анатолія Григоровича у міському центрі культури і дозвілля створено клуб любителів мистецтв «Сокіл», який об’єднав творчих людей (поетів, композиторів, художників, майстрів декоративно - ужиткового мистецтва тощо) міста Охтирка. На одному з засідань Анатолій Дудченко був обраний президентом клубу любителів мистецтв.

Анатолій Григорович часто брав участь у поетичних зустрічах, популяризував власну поезію, брав участь у загальноміських заходах.

Він є автором чотирьох  збірок.

Присутні вшанували пам'ять хвилиною мовчання, та поділилися спогадами з власного життєвого досвіду, які пов’язували їх з покійними діячами Охтирки.

Царство Небесне!

Світла пам'ять!












Немає коментарів:

Дописати коментар