четвер, 21 вересня 2023 р.

Година спілкування «Хай буде мир над Україною!» в бібліотеці

В Охтирській центральній публічній бібліотеці Охтирської міської ради відбулася година спілкування бібліотекарів з представниками Охтирської міської організації Червоного Хреста та працівниками Охтирського міського краєзнавчого музею «Хай буде мир над Україною!».

Мир – стан спокою і гармонії, повна відсутність насильства.

Термін «мир» вживається як у значенні миру в душі людини, так і в значенні миру між групами людей, народами та державами. Мир зовсім не означає відсутності конфліктів, але передбачає здатність вирішувати конфлікти без застосування насилля, що приводить до війни, а лише А мирну дипломатію, аргументацію для вирішення того чи іншого питання.

Більшість етичних систем, зокрема релігійних, розглядає мир позитивним ідеалом.

Розвиток зброї масового знищення після Другої світової війни призвів до створення ситуації, в якій Третя світова війна загрожує існуванню людства.

Тому в цих умовах мир між наддержавами набуває особливо важливого значення.

Одразу після Другої світової війни була утворена Організація Об'єднаних Націй, яка декларувала своєю метою підтримання і зміцнення миру, міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами. ООН стверджує, що намагається вирішувати міжнародні конфлікти шляхом діалогу між сторонами. Водночас вона має у своєму розпорядженні миротворчі сили ООН, які проводять миротворчі місії в різних конфліктних регіонах світу. Однак не всі країни насправді готові до збереження миру - узгоджувати питання без застосування насильства та важкої зброї.

Багато українців збагнуло цінність миру пісня 24 лютого 2022 року.

Усвідомили, що Мир і Здоров’я – найбільше багатство, розкіш. Адже війна – це біль, страждання, страх, втрата, розруха, стрес, смерть, голод, деградація… Війна знищує все на своєму шляху.

Сьогодні іде війна, якої не було ніколи. Застосовується весь арсенал озброєння, всі можливі види летальної зброї, які винайшло людство, щоб знищувати цей світ та показати свою та велич. Хіба що окрім ядерної.

Для деяких з нас мир - це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, ми спали, наші діти йдуть до школи. Ми йдемо на роботу. Немає рашистів – це неоціненний ситуативний мир. Але це лише тимчасово, адже щомиті ситуація може змінитися.

Проте, для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар – МИР – казкова мрія. Найбільше бажають миру військові, які саме на полі бою щохвилинно відчувають власним єством війну. Ми безмежно вдячні силам оборони на наш ситуативний мир.

Пропоную хвилиною мовчання вшанувати пам'ять воїнів, які ціною власного життя боролися за мирну українську державу.

Вічна пам'ять. Вічна помста.

Генеральна Асамблея проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. З того часу він і відзначається в Організації Об’єднаних Націй. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. 193 держав передбачають сприянню побудові миролюбних і відкритих товариств в інтересах сталого розвитку, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення ефективних, підзвітних установ на всіх рівнях. ООН використовує святкування Дня миру, для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією та практичним досвідом діяльності для його досягнення.

Проте, про який мир можна казати сьогодні, якщо в центрі Європи з 2014 року, йде війна. Російський агресор атакує Україну, а з лютого 2022 року російська орда розпочала широкомасштабний геноцид українського народу прямо на очах усієї світової спільноти. Ракетні удари по всій території України, сотні тисяч жертв серед мирного населення та військових, які є теж вчорашніми мирними жителями і стали до оборони країни, сотні убитих дітей, зруйновані школи, лікарні, житлові масиви, цілі міста.

Понад усе ми прагнемо ПЕРЕМОГИ, та МИРУ, щоб наша плодюча земля не здригалась від вибухів, щоб тата і мами, сини, брати, чоловіки та дружини повернулись з жорстокої війни у сім’ї та родини, щоб люди не залишали свої домівки, а повернулися, відбудували та жили мирно та дружно. Що сміялись діти - вчились, розвивались, кохали, раділи, щоб Україна стала міцною та сильною під мирним Українським небом.

Хай буде мир на всій землі!






















Немає коментарів:

Дописати коментар