понеділок, 27 лютого 2023 р.

Поетична виставка "Славетна дочка України"

Вшануймо пам'ять визначної особистості, яка відома далеко за межами України.

Леся Українка залишила багату творчу спадщину для нас - нащадків. Писала в найрізноманітніших жанрах літератури.

Ми називаємо Лесю Українку найславнішою українською поетесою за її творчий доробок, палкий патріотизм, та громадянську позицію. Вона виступала послідовним та енергійним борцем за долю українського народу, за його консолідацію в самостійну націю. Винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії

української літератури полягає і в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами і мотивами, досконало володіючи різноманітними формами побудови віршованих і прозових творів. На зламі ХІХ–ХХ століть, використовуючи мандрівні сюжети світової літератури, Леся Українка стала в авангарді творчих сил, що виводили українську літературу на широку арену світової літератури.

На превеликий жаль, багатогранна творчість Лесі Українки не відома більшості українцям так, як її ім'я.

Саме зараз, у період боротьби за самостійну українську державу, дуже важливо пізнавати та надихатися творами славної Українки, яка завжди закликала триматися подалі від підлих московитів та інших ворогів, які поневолюють та знищують український народ з її самобутньою культурою.

Друзі, у Охтирській центральній бібліотеці є комплект чотирнадцятитомника, який був надрукований невеликим накладом(перше видання) - 1500 примірників, та містить всі твори Лесі Українки. Цей проєкт Українського інституту книги, видано з нагоди 150-річного ювілею славетної землячки. Це найповніше видання творів Лесі Українки. Йому передували десятиліття наукових досліджень.

Проєкт друку чотирнадцятитомника реалізовано зусиллями Волинського національного університету імені Лесі Українки, видавництвами «Комора» та «Смолоскип» за підтримки Українського інституту книги.

Над підготовкою видання працювали близько 30 найкращих фахівців у царині науки про Лесю Українку. Роботу було розподілено за томами, напрямками, жанрами. До підготовки видання залучили працівників Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також інших закладів вищої освіти та академічних установ Львова, Чернівців, Рівного, Житомира, Острога, Києва.

«Було створено 14 авторських колективів, кожен із яких узявся впорядковувати тексти Лесі Українки, встановлювати основні їхні варіанти, а також фіксувати відмінності, фрагменти, відкинуті варіанти за допомогою аналізу автографів та першодруків. Паралельно тривала робота над коментарями та примітками, передмовами, покажчиками, ілюстративними блоками», – зазначив ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось.

Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

Драматургія (1–4 томи);

Поезія та ліро-епічні поеми (5 том);

Художня проза (6 том);

Літературна критика та публіцистика (7 том);

Переклади (8 том);

Записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 том);

«Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10 том)

Листування (11–14 томи)

Запрошуємо ознайомитись з творами української легенди - Лесі Українки.

Пізнаваймо твори українських митців, адже незнання своєї історії та культури не звільняє від відповідальності.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар