понеділок, 6 лютого 2023 р.

Український РЕN в Охтирці

4 лютого в Охтирській публічній бібліотеці відбулася визначна подія – зустріч охтирчан з представниками ГО «Український РЕN».

Український РЕN – культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників. Є одним із 146 національних центрів Міжнародного РЕN. Діяльність РЕN в Україні спрямована: на захист свободи слова та прав авторів; популяризацію української літератури та культури; відстоювання цінностей і стандартів незалежної журналістики та налагодження міжнародного культурного співробітництва.

Учасники заходу познайомилися та поспілкувалися з представниками Українського ПЕНа: Володимиром Єрмоленком (філософ, письменник, журналіст, президент Українського ПЕН), Тетяною Терен (журналістка, культурна менеджерка, виконавча директорка Українського ПЕН), Тетяною Огарковою (літературознавиця, журналістка, есеїстка, докторка літературознавства, координаторка міжнародного відділу Українського кризового медіа-центру), Мариною Гримич (антропологиня, етнологиня, фольклористка, професорка, українська письменниця, романістка).

Місія туру Українського ПЕН – підтримка бібліотек, територій де велися активні бойові дії, вивчення хронології подій російського вторгнення у містах України, спілкування з мешканцями деокупованих територій та тих, на яких відбувалися активні бойові дії.

Знайомство з Охтиркою розпочалося з екскурсії містом у супроводі співробітника Охтирського краєзнавчого музею Юрія Береста та міського голови Кузьменка Павла Петровича, які розповіли гостям про перебіг подій, що відбувалися в місті від 24 лютого 2022 року.

Зустріч у бібліотеці розпочалася з приємного знайомства. Представники Українського ПЕН розповіли про себе та свою місію. Письменниця Марина Гримич, дружина дипломата, повідала історію про те, як перебуваючи разом чоловіком у Лівані, почули новини про бомбардування Охтирки, моральну підтримку сирійців біженців, які пережили втрату домівок через війну у Сирії та про те, як стали свідками дипломатичного визнання Лівану російської агресії проти України. Ліван став першою арабською країною, яка рішуче засудила військове вторгнення Росії в Україну. Це стало ударом для Кремля, адже Путін надіявся на підтримку Близького Сходу, ймовірно вважаючи, що це середовище успішно захоплене проросійською пропагандою. Але його очікування не виправдалися, як і в усьому іншому.

Далі спілкування між учасниками заходу стало настільки близьким та душевним, що здавалося знають один одного вже довгий час. Охтирчани розповіли свої історії, за яких обставин пережили російське вторгнення, які були наслідки і ситуації. Мали слово: журналіст Сергій Яковенко, охтирська поетеса Тетяна Акименко, письменниця Валерія Бакуліна, громадська активістка Ольга Косарєва та інші. Директорка Охтирської публічної бібліотеки Журавель Наталія поділилася з присутніми про те, як пережили буремні події охтирські бібліотеки та їх діяльність під час воєнного стану. Майже три години відбувалося живе спілкування учасників заходу і якби не пізня пора дня, то продовжилося без сумніву.

Для Охтирської публічної бібліотеки представники Українського ПЕН привезли щедрі дарунки – близько 100 шт. книг. Це сучасна україномовна література українських та світових письменників. Щиро вдячні за книги та візит, який справив неймовірне враження.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар