пʼятниця, 3 лютого 2023 р.

Мова – духовна зброя нації

Мова - це міцний щит проти ворога. Сьогодні, як ніколи, важливо зміцнити мовну стійкість жителів Охтирської громади, як і всієї України. Адже, чия мова - того й влада - гласить народна мудрість. Однак, ще далеко не всі українці збагнули це, та зачасту послуговуються мовою окупанта. Це знищує українську мову та паплюжить пам'ять загиблих у боротьбі проти гнобителів за українську державу.

Бібліотекарі Віра ГНІТІЙ та Людмила АБАРОВСЬКА провели вуличну акцію «Мова - духовна зброя нації» з метою виявлення ставлення охтирців до мовного питання. Запитували, чи більше стало української мови, на думку учасників, в Охтирській громаді. Поцікавились, чи скрізь у Охтирці їх обслуговують державною мовою. Поспілкувались стосовно улюблених українських літераторів, та анонсували діяльність бібліотеки.

Більшість респондентів висловились однозначно за українську мову в Україні, та ствердно повідомляли, що однозначно української мови стало набагато більше, ніж до 24.02.2022. Також повідомили, що постійно вчать мову, і навіть якщо не володіють на достатньому рівні, однозначно асоціюють себе саме українськомовними. Обирають налаштування гаджетів, фільми, пісні, листівки саме українською.

Однак були й такі, які намагались відстояти мову ворога, мотивуючи це тим, що мова не має значення, а головне розуміння один одного. Проте бібліотекарі повідомили, що мова - це не лише засіб спілкування, а в першу чергу - ідентифікатор національної ознаки.

Ці люди повідомили, що мають паспорти громадянів України, і бібліотекарі переконали їх, що кожен громадянин України зобов'язаний знати, вивчати та шанувати державну мову - українську. А всі інші мови світу має право вивчати за потреби чи бажання.

Також бібліотекарі повідомили про дію Закону України «Про забезпечення функціонування української мови, як державної» згідно з яким в усіх сферах життєдіяльності України має функціонувати українська мова.

Сьогодні триває жорстока національно-визвольна війна на території України саме за українську ідентичність проти московитів, які століттями знищували українців, як націю, та зросійщували населення України. А потім аргументували, що українців - немає, як нації, бо мови не існує.

Саме тому багато людей зросійщених, але, дуже важливо звільнятися від колоніального клейма саме зараз. Українці не мають ще одної України, тому якщо громадяни в Україні нехтують та поступаються українською мовою, на користь іноземної, значить вони стають співучасниками знищення української мови та нації. Вони зрікаються власної ідентичності. та стають правопорушниками держави Україна.

Мову треба боронити так, як і територіальні кордони. До цього часу є рекламні матеріали в Охтирці мовою окупанта. Також московську часто можна почути у громадських місцях. Закликаємо почати з себе, та перейти на українську мову послуговування. Якщо бракує знань, приходьте до бібліотеки по книги, та для консультацій.

Адже воїни звільняють лише території. І ніяк не зможуть звільнити людську свідомість. Потрібно витісняти неправдиву заангажовану інформацію сучасною, поданою з ракурсу України. Отже, працюймо та перемагаймо!






Немає коментарів:

Дописати коментар