пʼятниця, 7 квітня 2023 р.

В Охтирській центральній публічній бібліотеці виставка з народознавства «Благая вість – надія на перемогу добра»

7 квітня – Благовіщення. Свято Благовіщення – одне із найбільших весняних свят.

В Охтирській центральній публічній бібліотеці діє виставка з народознавства «Благая вість – надія на перемогу добра».

Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха та вічної смерті. Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

В церкві в цей день святять проскури, а господарі випускають із хлівів тварин, щоб чули весну. На Благовіщення дівчата біля церкви танцювали перший весняний хоровод – «кривий танець». Наші предки щиро вірили – якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт – цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.

Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». У це свято особливо грішно працювати на землі. Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Чимало народних прикмет пов’язані зі святом Благовіщення. Ось деякі з них. Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень. Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень – середня, якщо ясно ввечері – пізня. Якщо ніч проти Благовіщення тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі – рік буде врожайний, якщо наполовину висохне – на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне – буде мокре літо. Благовіщення без ластівок – холодна весна. На Благовіщення гарна погода – гарний врожай.. Якщо на Благовіщення летить сніг – літо неврожайне. Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.







Немає коментарів:

Дописати коментар