понеділок, 24 квітня 2023 р.

Олександр Богомазов і український кубізм

18 квітня у Міжнародний день пам’яток історії та культури до бібліотеки завітали учасники «Українського клубу Охтирки».

Представники приділяють велику увагу вивченню історії нашого краю. Одним з митців Охтирщини, відомим не тільки на теренах України, але й у Європі, є кубофутурист Олександр Богомазов.

Валерія Бакуліна поділилась з присутніми інформацією, що віднайшла в різних джерелах, про цю видатну особистість. Виявляється, Олександр Костянтинович народився не в Ямполі, як вважалося десятиліттями, а в селі Янків Ріг (зараз село Іванівка), на Охтиршині, у купецькій сім'ї, та, більш імовірно, навчався в Охтирській гімназії. Пізніше у Херсоні, Києві, москві.

Гості з зацікавленням переглянули документальний фільм "Український кубофутуризм і Олександр Богомазов", з якого дізналися про незбагненний світ митця, його складні випробування у світі тотального несприйняття тих, хто мислить інакше. На превеликий жаль, радянська влада не давала художнику жити і творити вільно, не сприймаючи належним чином його творчість. Жив він з дружиною та донькою у Боярці та зазнавав постійної матеріальної скрути. Неодноразово ледве не помер від голоду та тяжких хвороб. Прожив 50 років.

Увійшов Олександр Богомазов до історії українського мистецтва як один із фундаторів національного кубофутуризму. 1918 року брав участь у виготовленні ескізів українських грошових знаків. Також є автором теорії «якісних ритмів».

Практично одразу після смерті, ім'я живописця та творчий доробок викреслили з історії радянської епохи. Лише всередині 1960-х років його ім'я та творчість були відкриті заново групою молодих київських мистецтвознавців. До нас же приходить Олександр Костянтинович лише нині.

Учасники заходу висловили пропозицію запровадити цикл відеопереглядів про видатних митців України для досконалішого пізнання мистецького багатства нашої країни.

Запрошуємо бажаючих долучитися до пізнання «білих плям» історії нашої Батьківщини.

Знаймо наших! Пізнаємо наших!





 

Немає коментарів:

Дописати коментар