пʼятниця, 28 квітня 2023 р.

Година спілкування «Видатні Українці» в Охтирському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення

27 квітня на годину спілкування «Видатні Українці» до Охтирського міського територіального центру соціального обслуговування населення  завітали бібліотекарі Охтирської публічної бібліотеки. Віра ГНІТІЙ та Людмила АБАРОВСЬКА  розповіли присутнім про українок, які за допомогою пензля зуміли показати світ різнобарвним та дивовижним, та провели майстер-клас «Соняшник, як символ віри в добро та перемогу Батьківщини».

Мова йшла про Катерину Білокур та Марфу Тимченко.  Зовсім різні життєві долі художниць, проте їх об’єднувала любов до життя та постійне прагнення вираження навколишнього світу за допомогою пензля.

Катерина Білокур попри надзвичайно складні життєві випробування - нескінченні матеріальні та моральні труднощі, отримала звання «художника» - про що мріяла з дитинства.

Щоденна наполеглива праця та беззаперечний талант зробили Катерину Білокур визнаною народною художницею України, однією з визначних постатей ХХ століття. Вона прийшла в життя, щоб виявляти красу природи, красу народної душі, й щедроти людського серця.

Творчість Марфи Тимченко має глибинно національний характер. Вона значною мірою збагатила духовну традицію свого народу. З ранніх літ, та протягом всього життя, вчилась і творила, творила і вчилась, починаючи з Петриківської школи декоративного розпису. Неповторний світ образів випромінює безмежну любов до навколишнього світу. Художниця невіддільна (частина/ознака) від українського народу. Марфа Тимченко прижиттєво отримала заслужені визнання та славу - лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, перший лауреат премії імені Катерини Білокур, член Національної спілки художників і Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Дуже приємно, що образна орнаментально-символічна мова майстрині вже сьогодні має продовження у творчості доньки, онуки, інших сучасних художників.

Присутні заворожено переглядали продемонстровані роботи художниць з книжкових ілюстрацій.

Бібліотекарі запропонували учасницям заходу доторкнутися до художнього мистецтва, та спробувати попрацювати з пензлем та фарбами. Це було радісно та зворушливо, адже для більшості жінок поважного віку це був перший досвід малювання фарбами.

З викликом впорались бездоганно. Усі розмалювали яскравий соняшник, як символ віри в добро та перемогу Батьківщини.

Пізнаваймо Україну, шануймося  через пізнання власних героїв!

Примножуймо їхню славу!






Немає коментарів:

Дописати коментар