четвер, 14 грудня 2023 р.

Виставка книг «Ви врятували світ своїм життям!» до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в бібліотеці

14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Це день мужніх та самовідданих людей, подвиг яких неможливо переоцінити. Героїзм, патріотизм і професійна майстерність учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС перевірені часом.

У пам’яті людей назавжди залишиться страшна техногенна катастрофа, що сталася в Україні 1986 року.

Сьогодні ми виражаємо щирі слова подяки та шануємо всіх ліквідаторів за їх мужність. Схиляємо голови, вшановуючи пам'ять померлих.

У бібліотеці оформлена виставка книг «Ви врятували світ своїм життям!», в яких висвітлено події Чорнобильської трагедії, та про її ліквідаторів.

Особливої уваги варта книга «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи» українсько-американського історика С. Плохія. Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Автор розмірковує, чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Автор стверджує, що Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки та проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності.

Серед книг з останніх надходжень - «Чорнобильська хроніка. Люди» А. Багірової, О. Купрієнко. Це книжка-присвята героям, які ризикували своїм життям та здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають «по-рентгенівськи», безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації «Промінь 5-2» — об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь. Справа живих — пам’ятати.

Коли трапилась чорнобильська трагедія, з усіх куточків України люди прямували до Чорнобильського реактора ліквідовувати наслідки катастрофи. Не оминула така участь і Охтирщину.

Щоб закарбувати у пам’яті, чим обернулася Чорнобильська трагедія для кожного з ліквідаторів та їх сімей, та передати знання нащадкам, було прийнято рішення Охтирської міської ради видати збірник біографічних даних та розповідей про охтирчан – ліквідаторів. 2015 р. світ побачила книга «Чорнобильська сторінка Охтирщини», яка засвідчує через сприйняття кожного, чим стала для його сім’ї Чорнобильська трагедія.

Запрошуємо ознайомитись з інформаційними джерелами, та вшанувати пам’ятати тих, хто врятував нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар