понеділок, 20 грудня 2021 р.

«Різдвяні» книжки

Попереду новорічні свята – дні, коли ми всі живемо в очікуванні дива, сподіваємось на те, що наступний рік принесе нам нові враження, виконання бажань, яскраві події.

Випадає перший сніг та наступають морози, ми неодмінно починаємо чекати та готуватися до Новорічних та Різдвяних свят: заздалегідь готуємо подарунки, продумуємо як і з ким будемо святкувати.

Пропонуємо книги, які мають безпосереднє відношення до Різдвяних свят. 

  

Чарлз Діккенс «Різдвяна історія». Опублікований у середині грудня 1843 року шеститисячний наклад «Різдвяної пісні» розійшовся ще до Різдва, та й наступні наклади розкупили дуже швидко. Внутрішній «поштовх» дав англійцям Чарльз Діккенс своєю «Різдвяною піснею» – саме вона внесла в святкування потужний животворний дух морального й духовного очищення, доброчинності та єднання всіх людей у любові до Спасителя. Своєю повістю Діккенс заклав основи своєрідної «різдвяної філософії», яка культивується відтоді не лише в Англії, а й у всьому Західному світі.

  

Чарлз Діккенс «Різдвяна пісня у прозі». Напередодні Різдва до скнари й відлюдника Ебенезера Скруджа навідуються чотири духи. Розповідаючи цю історію, Чарльз Дікенс хотів нагадати людям про справжню сутність і сенс цього чудового свята. Повість написано легко й водночас глибоко, з великою любов’ю. Тож не дивно, що ця книжка одразу стала сенсацією та справила неабиякий вплив на укріплення різдвяних традицій в XIX ст. Вона й досі залишається живою й актуальною, промовляючи до людських сердець.

Том Флетчер «Різдвозавр та список Нечемнюхів». Усі вже знають про списки Чемненьких та Нечемнюхів, правда ж? А про суперсекретний пристрій Санти, який він ЗАВЖДИ звіряє двічі? Що ж, цьогоріч Різдвозаврові доведеться відшукати дітлахів, які опинились у списку Нечемнюхів, аби допомогти їм пізнати справжній дух Різдва, виправити помилки, вугільні грудки обернути на цукерки... а з Нечемнюхів перетворитися на Чемненьких! Адже Санта вірить, що всі діти заслуговують на другий шанс.

Агнешка Ножинська-Дем'янюк «Дарунок Різдвяної зірки». Це шість добрих казок про несподівані пригоди на Різдво, сімейне застілля на Святвечір, чарівні подарунки й тепло, яким так приємно ділитися. Святий Миколай, Віфлеємська зіронька й ангели принесуть героям цієї книжки справжню магію величного свята, а маленьким читачам розкажуть про найважливіші цінності Різдва — родинне коло та віру в дива.

Еліс Долан «Чарівна майстерня Санти». Майстерня Санти працює без перестанку, бо з кожним роком дітей, які чекають на подарунки лише більшає. Санта впевнений, що все під контролем! У його майстерні всі процеси налагоджені, адже ніколи з доставкою подарунків не було провалу. Хочете побачити, як там усе влаштовано?.. Хоча ні, зачекайте, щось пішло не так?

Валько «Дивовижне Різдво». Чи є краща пора в році за різдвяні дні? Лісові мешканці готують подарунки та прикрашають оселі в передчутті веселих свят. І треба ж такому статися, що саме напередодні Святвечора товстун Якоб втратив своє житло?! Добре, що поруч з ним були його вірні друзі. Читай у цій дивовижній книжці, як Бузиновий Ведмідь і Маленький Зайчик зарадили лихові та врятували свято!

Туве Янссон, Сесілія Давідссон, Алекс Гаріді «Різдво приходить у країну Мумі-тролів». Одного ранку в грудні урвався довгий зимовий сон родини Мумі-тролів. Світ за стінами будиночка змінився до невпізнання: щось біле й загадкове вкрило всю Долину Мумі-тролів, туди й сюди сновигали чепурулі й гемулі, обвішані подарунками й пакунками зі святковими наїдками та напитками. Усі перебували у схвильованому очікуванні чогось, що прямувало до Мумі-долини. Те загадкове Щось видавалося дуже небезпечним і називалося Різдвом.  Улюблену оповідь Туве Янссон «Ялинка» переказали по-своєму автори Алекс Гаріді й Сесілія Давідссон і видали з новими ілюстраціями художниці Філіппи Відлюнд.

Метт Хейг «Хлопчик на ім'я Різдво». Жив був на світі хлопчик з іменем Ніколас. Він жив разом зі своїм татом і не було у них надто великих коштів, тож за іграшку Ніколасу була редька. Проте хлопчик щиро любив своє життя. Аж ось його татові, звичайному лісникові, випадає виконати важливе доручення від Короля, яке суттєво підніме їх матеріальний стан. Та батько надто довго не повертається. Тому Ніколас вирушає в слід за ним, назустріч пригодам та новим знайомим. Олені, ельфи, тролі, піксі, розбійники… Багато жартів, чудові ілюстрації та святковий фінал.

Анна де Лафаркад «Різдво майстра вітражів та інші історії». П’ять неперевершено ілюстрованих казок, які допоможуть наново відкрити диво Різдва! Кожна сім’я має свої святкові традиції. З цією книжкою може з’явитися і ще одна нова – спільне сімейне читання різдвяних історій. Сюжет народження немовляти Ісуса знайомий усім змалку. Авторці ж вдалося вплести його у зворушливі розповіді про добро, справедливість, вірність, любов і відкрите серце. А для когось із малих читачів вони, можливо, стануть ще й першим знайомством із географією світу.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар