середа, 15 грудня 2021 р.

#EULIB. ПУНКТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ОХТИРСЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ. Англія знайома і незнайома.

Англія (Велика Британія)

Англія (англ. England) – країна та адміністративна одиниця Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії. Розташована на території острова Велика Британія, займаючи його південну і центральну частину. Англія має сухопутні кордони з Шотландією (на півночі) і Уельсом (на заході). Також країна має морські кордони з Ірландією (островом і державою) і Францією. Англія (на відміну від інших адміністративно-політичних частин Сполученого Королівства) не має власного парламенту та уряду, підкоряючись відповідним законодавчим та виконавчим органам Великої Британії.

Англія — одна з відвідуваних країн у світі, яка має чудову історію, красиві міста і багатющі культурні традиції. Ця частина Британії славиться безліччю чудових історичних місць від стародавніх мегалітів та античних римських споруд до середньовічних сіл і старовинних замків. Англія — це мальовничі природні ландшафти та захопливе морське узбережжя, атмосферна провінція і динамічне життя мегаполісів. Це приголомшлива країна має дуже автентичну атмосферу та уклад життя.

Прапор Англії

Населення — понад 53 млн осіб.

Площа – 133 396 км².

Валюта — фунт стерлінгів.

Мова — англійська.

Час – UTC 0, влітку + 1.

Велика Британія не є учасником шенгенської угоди. Візу можна отримати при особистому відвідуванні акредитованого візового центру, який розташований в Києві.

Столиця — Лондон.

Державні та національні свята: 1 січня — Новий рік, Страсна п’ятниця (п’ятниця перед Великоднем), Пасхальний понеділок (відразу після Великодня), ранній майський вихідний (перший понеділок травня), весняний вихідний (останній понеділок травня), літній вихідний (останній понеділок серпня), 25 грудня — Різдво 26 грудня — День подарунків.

Англія має лівосторонній автомобільний рух. Дорогі безкоштовні, за винятком декількох великих мостів, тунелів і платної автостради M6. Автомагістралі у Великобританії позначаються білими літерами на синьому тлі. На дорогах діють такі обмеження: 70 миль/год (115 км/год) – автомагістралі, 60 миль / год (100 км/год) – дороги з однією проїжджою частиною поза населеними пунктами, 30 миль/год (50 км / год) – в населених пунктах. Великі міста не дуже зручні для автомобільного руху. Краще залишити машину в передмісті на спеціальних паркуваннях, а в центр добиратися на дешевих автобусах.

Напруга електричної мережі – 230 В, 50 Гц.

У більшості ресторанів плата за обслуговування включена в рахунок. Якщо це не так — то гарним тоном буде залишити 10 % від суми рахунку.

ГЕОГРАФІЯ І ПРИРОДА

Англія розташована на острові Велика Британія, займаючи 2/3 його території. Має сухопутні кордони з двома іншими адміністративно-політичними частинами Сполученого Королівства: на півночі — з Шотландією, а на заході з Уельсом. Англія омивається Північним і Ірландським морями, які є частиною акваторії Атлантичного океану. Протоки Ла-Манш і Па-де-Кале відокремлюють острів від Франції.

Південь Англії являє собою рівнину, яка розділена пагорбами та височинами. Північ Англії — це порівняно гориста місцевість, де розташовані Пеннінські гори. Найбільша вершина — Скофел-Пайк (978 метрів). Східна Англія — це низовина з луками та болотами, які були осушені та стали сільськогосподарськими угіддями.

Природа Англії

Найбільші річки Англії: Северн, Темза, Трент, Грейт-Уз, Уай. За часів кельтів велика частина Англії була покрита широколистяними лісами (дуб, бук, граб, ясен). Але надалі більшість лісових масивів були перетворені в поля і пасовища. Зараз ліси займають лише 10 % території Англії.

КЛІМАТ

Англія має помірний морський клімат, який пом’якшений впливом теплого Гольфстріму. Він відрізняється порівняно теплим, в деяких північних районах прохолодним, влітку і м’якою зимою. Південно-східна частина — найтепліший регіон. Північно-східна — найхолодніший. Погода в Англії може бути досить мінлива, а осінь і весна часто дощові. При цьому клімат характеризується рідкісними екстремальними температурами та малою різницею температурних показників між найтеплішим і холодним місяцями.

НАЙКРАЩИЙ ЧАС ДЛЯ ВІДВІДУВАННЯ

Кращий час відвідування Англії пізня весна і літо. Восени може часто дощити, а взимку прохолодно і сиро.

ІСТОРІЯ ТА ЦІКАВІ ФАКТИ

До римського завоювання територія Англії була заселена бриттами (кельтськими племенами). У 1 столітті до н. е. південна, західна і центральна частини Великої Британії були завойовані Римською імперією і входили до її складу до 5 століття. Римляни побудували тут дороги, ланцюг укріплень і заснували кілька міст. Фактично ж Британія була околицею Римської держави. Після відходу римлян бриттів стали тіснити північні племена піктів і скоттів (майбутні шотландці).

У 5 столітті на територію Англії вторглися племена германців (англи, сакси і юти). Вони утворили 7 королівств, які надалі були об’єднані в Королівство Англія. Першим англійським королем став Альфред Великий. У 9 столітті Англія страждає від навали вікінгів. Войовничі скандинави захопили північні та східні території, а данські королі навіть деякий час правили англійським королівством. У 11 столітті до Англії вторглися нормандці на чолі з Вільгельмом Завойовником. Вільгельм ввів феодальну систему, а також французькі звичаї та традиції.

Йорк — одне з найдавніших міст Англії

В 1154 році в Англії був коронований Генріх II з династії Плантагенетів або Анжу. При ньому були даровані права і пільги багатьом містам, що сприяло їх зростанню і розвитку. У 1171 році була підпорядкована Ірландія. В кінці 13 століття англійські монархи підпорядкували Уельс. У 1399 році до влади прийшла династія Ланкастерів, яка правила країною до 1462 року. Кінець 15 століття характеризується серією воєн між прихильниками династії Йорків і Ланкастерів, які закінчилися перемогою перших.

Йорки правили країною всього 24 роки. У 1485 році на трон запанували Тюдори. У 1603 році королем Англії став шотландський король Яків I з династії Стюартів. 17 століття видався досить бурхливим для Англії. Країну стрясали війни, релігійні конфлікти та революція, яка завершилася реставрацією монархії. У 1707 році в результаті унії Англія і Шотландія утворили єдину державу — Велику Британію.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОДІЛ

Зараз Англія розділяється на 9 регіонів і 48 церемоніальних графств.

Адміністративний поділ Англії

У регіональному плані територію Англії можна розділити на три великих частини:

Південна Англія — Лондон, південно-східне і західне узбережжя Великобританії.

Мідлендс (Центральна Англія) – Іст-Мідлендс (центр Англії до узбережжя Північного моря), Уест-Мідлендс (промислова та сільська місцевість схід Уельсу), Східна Англія (сільська провінція північний схід від Лондона).

Північна Англія — Йоркшир, великі промислові міста між Уельсом і Шотландією.

НАСЕЛЕННЯ

Найбільша етнічна група Англії — англійці. Це нація з’явилася в результаті змішання кельтів, римлян, англів, саксів, норманів. Англійці говорять англійською мовою. Переважною релігією є англіканство (один з напрямків християнства).

Англійці зазвичай доброзичливі та ввічливі. Хоча вони відрізняються деякою манірністю, марнославством і консервативністю. У звичайному житті англійці спокійні, незворушні та досить закриті. Свою пристрасть вони можуть виплеснути на спортивних подіях і в пабах.

Лондон

ТРАНСПОРТ

Через те, що Велика Британія є островом, то в Англію з материкової Європи можна потрапити на поромі або через євротунель під Ла-Маншем. Кращий і найшвидший спосіб дістатися сюди — по повітрю. Країна має відмінне повітряне сполучення з більшістю великих міст Європи та світу. Лондонський аеропорт Хітроу є одним з найбільших і завантажених повітряних портів у світі. Найбільші аеропорти Англії розташовані в Лондоні (цілих п’ять), Манчестері, Бірмінгемі, Ліверпулі.

Англія має чудове залізничне сполучення та одну з найвищих концентрацій залізниць у світі. Залізниці з’єднують всі великі міста. Також на поїзді до Англії можна дістатися з Франції та Бельгії.

МІСТА АНГЛІЇ

Лондон — столиця Великої Британії та найбільше місто країни. Це один з головних фінансових центрів світу і провідних глобальних міст нарівні з Нью-Йорком. Лондон — один з найпопулярніших туристичних напрямків в Європі. Це галасливий та яскравий мегаполіс, який має дивовижну концентрацію чудових пам’яток і пам’ятників історії, а також є столицею мистецтва, культури, музики, освіти, моди, політики, фінансів і торгівлі.

Бірмінгем — друге за величиною місто Великої Британії з багатою індустріальною спадщиною. Він відомий своїми каналами, ювелірними прикрасами та численними культурними заходами.

Брістоль — місто зі славною історією та один з найстаріших портів Англії. Відомий красивою георгіанською архітектурою і чудовою “морською” атмосферою.

Ліверпуль — місто Бітлз, відоме своєю музикою, спортом і ірландськими пабами. Це один з центрів трансатлантичного судноплавства, важливе торгове та університетське місто з безліччю красивих історичних будівель.

Манчестер — комерційна і культурна столиця Ланкаширу. Колись один з найбільших промислових центрів Європи, який тепер славиться розважальними та спортивними спорудами.

Бат — одне з найпривабливіших міст Великої Британії, відоме чудовою античною спадщиною.

Йорк — одне з найкрасивіших середньовічних міст Англії з чарівними старовинними вуличками, безліччю старих церков і чудовою історичною атмосферою.

Кембридж — університетське місто з романтичним середньовічним характером, приголомшливою готичною архітектурою та однією з найвищих концентрацій історичних будівель в Англії.

Шеффілд — четверте за чисельністю населення місто Англії, яке славиться величезною кількістю парків і садів.

Ноттінгем — місце з багатою історією, джерела якої йдуть за часів Римської імперії, овіяне легендами про Робін Гуда. Місто часто називають “Королева Мідлендса” з-за широких вулиць, красивої архітектури та багато мальовничих парків.

Лідс — третє за величиною місто Великобританії, розташоване в графстві Йоркшир. Це один з найбільших промислових, комерційних і фінансових центрів Північної Англії, який славиться прекрасним шопінгом, наявністю цікавих музеїв і художніх галерей, а також численними парками.

Брістоль — неофіційна столиця Західної Англії та один з найстаріших британських портів.

ПАМ’ЯТКИ ТА ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ АНГЛІЇ

Стоунхендж

Стоунхендж — найвідоміший Доісторичний пам’ятник в Європі, розташований в 10 км на північ від Солсбері. Це давня мегалітична споруда була побудована між 3000 і 1500 роками до н. е. і включена в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Таємничий Стоунхендж складається з величезних кам’яних брил, яких називають менгірами або мегалітами. Точне призначення його досі не відомо. Хоча археологи схиляються до висновку, що Стоунхендж — це або стародавнє кладовище, або споруда для передбачення космічних явищ.

Тауерський міст

Лондонський Тауер — одна з найвідоміших історичних пам’яток Великобританії, включена в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ця могутня фортеця була заснована Вільгельмом Завойовником в 11 столітті та є свідком багатої історії Лондона. Це місце протягом свого існування приміряло безліч ролей: від похмурої в’язниці до палацу, від королівської скарбниці до звіринця. Зараз Тауер є одним з найпопулярніших туристичних атракціонів Сполученого Королівства і включає чудові історичні експозиції.

Тауерський міст — один з головних символів Лондона з красивими мостовими вежами, всередині яких знаходяться старі парові двигуни. Цей розвідний міст був закінчений лише в 1894 році й на той момент вважався дивом вікторіанської інженерії.

Біг-Бен

Біг-Бен — один символів Англії та її столиці. Це годинна вежа Вестмінстерського палацу, побудована в 1859 році за проєктом Чарльза Баррі. Величезні годинники датуються цим же періодом.

Римські лазні в місті Бат датуються 1 століттям до нашої ери та були побудовані навколо найбільшого з трьох гарячих джерел. Терми є одними з кращих зразків античної архітектури, що збереглися на території Англії.

Вестмінстерське абатство

Вестмінстерське абатство (або соборна церква св. Петра в Вестмінстері) – чудовий шедевр готики й одне з легендарних місць Лондона. Джерела цієї релігійної споруди йдуть в раннє Середньовіччя. Вестмінстерське абатство було засноване Едвардом Сповідником в 1065 році як місця поховання. З 1066 року тут були короновані та поховані більшість британських королів.

Йоркський собор — найбільший готичний собор Північної Європи, заснований в 7 столітті. Це шедевр середньовічної архітектури й одна з найважливіших релігійних споруд Англії. Йоркський собор має чудовий готичний фасад, прикрашений безліччю декоративних елементів. Інтер’єр містить красиві вітражі та величезну кількість важливих релігійних артефактів.

Кентерберійський собор

Кентерберійський собор — чудовий готичний собор і головний англіканський храм Сполученого Королівства. Ця стародавня церква є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і відбиває архітектуру різних століть.

Котсуолдс

Котсуолдс — горбиста гряда, яка розташована на заході центральної Англії (в основному, на території графств Оксфордшир і Глостершир). Відома мальовничими буковими лісами, невеликими селами зі старими кам’яними будинками та пасовищами.

Озерний край — національний парк, який вважається одним з найкрасивіших місць Англії. Включає 12 великих озер і безліч мальовничих пейзажів.

Велика частина пам’яток та історичних будівель Кембриджа зосереджена в коледжах Кембридзького університету, практично кожен з яких є шедевром архітектури й славний багатими традиціями. Університет тут був заснований в 13 столітті та вважається одним з найдавніших навчальних закладів Європи.

Уорикський замок

Уорикський замок — один з найкрасивіших середньовічних замків Англії. Ця дивовижна фортеця була заснована 9 століть тому і розташована в прекрасному історичному місті.

Дурдл Дор (Durdle Door) – мальовничий пляж в графстві Дорсет з відокремленою бухтою і стародавньою вапняковою аркою.

Гора св. Михайла
Гора св. Михайла — чарівний приливний острів (нагадує французький Мон-Сен-Мішель), розташований в 500 метрах від узбережжя материкової частини Корнуолл і увінчаний середньовічною церквою і замком.

Замок Алнік — другий за величиною жилий замок в Англії, розташований в графстві Нортумберленд. Має багату давню історію і чудову середньовічну архітектуру.

Стіна Адріана

Стіна Адріана — ланцюг стародавніх укріплень, які потягнулася на 117 км. Ці захисні мури й вали були побудовані у 2 столітті н.е. для захисту римських провінцій від племен скотів і піктів, які жили в давнину на території сучасної Шотландії.

ПРОЖИВАННЯ

Англія має велику кількість варіантів проживання від недорогих хостелів і гуртожитків до розкішних готелів. Найкращим варіантом за ціною і якістю буде готель типу “ліжко — сніданок”.

КУХНЯ

Англійська кухня славиться простими м’ясними стравами: ростбіф, біфштекс, бекон. Також популярні страви з риби та пудинги.

Традиційна їжа:

Cornish Pasty – листковий пиріг з м’ясною начинкою.

Lancashire Hotpot – ситне овочеве і м’ясне рагу.

Pies – м’ясний пиріг.

Yorkshire Pudding – рідкий пудинг зі смаженим м’ясом.

Full English Breakfast – знаменитий англійський сніданок (смажений бекон, яєчня, хліб, смажений чорний пудинг з великим кухлем чаю з молоком).

Roast dinner (недільна вечеря) – запечене м’ясо з овочами та картоплею.

Паби — відмінне місце, щоб спробувати англійську їжу за розумною ціною. Але потрібно врахувати важливий нюанс — в таких закладах кухня працює до 21.00.

Ліверпуль

Традиційний питний заклад називається паб. Найпопулярнішим алкогольним напоєм є пиво, яке можна розділити на лагер (світле), ель і стаут (темне). Найпопулярніший безалкогольний напій це, звичайно, чай.



















Немає коментарів:

Дописати коментар