середа, 1 листопада 2023 р.

Година спілкування «Краса рідної Охтирщини у поезії Якова Щоголева» в Охтирському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення

31 жовтня до відвідувачів Охтирського міського територіального центру соціального обслуговування населення завітали бібліотекарі Охтирської центральної публічної бібліотеки та провели годину спілкування «Краса рідної Охтирщини у поезії Якова Щоголева».

Розповіли про не просте життя та творчий шлях нескореного поета, який одну зі своїх збірок присвятив рідній Охтирщині. Зачитали деякі вірші, які оспівують незвичайну красу нашого краю, ремісницький побут та ремісницьку працю. Велика кількість його поезій присвячена романтичному зображенню історичного минулого України, насамперед Запорізької Січі й козаччини.

ЩОГОЛІВ Яків Іванович поет, популяризатор історичного минулого українського народу. Народився в м. Охтирка в сім’ї службовця. 1848 закінчив історико-філологічний факультет Харківського університету. Протягом 1849—1870 перебував на державній службі. Працював столоначальником у палаті державних маєтностей, помічником правителя канцелярії харківського губернатора, секретарем приказу громадського опікування, секретарем Харківської думи та ін. 1871 вийшов у відставку і поселився в Харкові на постійне проживання.

Відомий як поет, головним мотивом творчості якого було оспівування героїчного минулого українського народу, зокрема козаччини, складав поезії з фольклорним ухилом. Друкувався в періодичних виданнях. При житті Якова Щоголева вийшли дві збірки «Ворскло» (1883) і «Слобожанщина» (1898), остання побачила світ у день смерті поета. Деякі його поезії стали народними піснями.

У Охтирській центральній публічній бібліотеці в наявності є такі збірки «Чередничка», «Я люблю зимовий ранок», «Поезії», а також видання про життєвий та творчій шлях поета.




Немає коментарів:

Дописати коментар