середа, 22 листопада 2023 р.

Година – спомин «Майдан Гідності – фортеця Української Свободи»

21 листопада в Охтирській центральній публічній бібліотеці Охтирської міської ради відбулася година – спомин «Майдан Гідності – фортеця Української Свободи», на яку завітали учні 9 класу Охтирської ЗОШ І – ІІІ ступенів ім. Б. Антоненка-Давидовича.

Україна нині переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – збройну боротьбу з російським агресором за власну незалежність і територіальну цілісність. Наші мужні воїни, які сьогодні гідно дають відсіч ворогові, стоять в одному ряду з цілими поколіннями борців за волю і державну самостійність. Події російсько-української війни, яка триває з 2014 року, нерозривно пов’язані з подіями Революції Гідності, яка відбулася 10 років тому.

Революція Гідності стала визначальною подією у новітній історії України. Спонтанні й мирні акції протесту, які почалися восени 2013 року після відмови тодішнього керівництва держави підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, швидко перетворилися на справжню війну народу зі злочинною системою, що поставила собі за мету встановити авторитарний режим Януковича із реальною перспективою поглинання росією України як незалежної держави.

Саме цьому феноменові була присвячена година-спомин  – Майдан Гідності – фортеця Української свободи.

Бібліотекарі розповіли присутнім коли і чому почалася Революція Гідності, про спротив українців проти тодішньої влади, масштабні мітинги в багатьох українських містах, початок студентського попереджувального страйку, який переріс в жорсткий та кривавий розгін протестувальників, переважно студентів.

В той час люди з усіх куточків України їхали на Майдан. Охтирчани теж долучилися до Революції. Серед них – велика родина патріотів Лисенків:  Володимир Іванович з дружиною Мирославою, донька Анна, Ольга Іванівна Косарєва з сином Вадимом, Тетяна Іванівна та Антон Глушкови. До них приєдналися Валерія Бакуліна, Олександр Скиба, Анатолій Дудченко, Володимир Гейко, Андрій Бринчак та інші охтирчани, які відчули, що повинні неодмінно бути на Майдані зі своїм народом.

Щоб краще пригадати події Революції Гідності та відчути атмосферу майдану, бібліотекарі запропонували присутнім переглянути відеосюжет  з документального фільму «Майдан Гідності», а також слайдшоу світлин «Революція Гідності очима Охтирчан», які були зроблені охтирчанами-учасниками подій Майдану Революції Гідності, громадськими діячами ГО «Охтирський Майдан». Під час хвилини мовчання переглянули відео «Небесна сотня. Євромайдан. Пливе кача», в якому були згадані усі прізвища загиблих героїв.

На заході були присутні учасники Революції Гідності: Ольга Косарєва – активістка, голова ГО «Патріоти Охтирщини»; Тетяна Глушкова; Валерія Бакуліна.

Про події Майдану розповіла учням, Валерія Бакуліна – журналістка, письменниця, автор книг «Хто вкрав істину», та «Ті, що пройшли крізь Майдан», голова Охтирського клубу Охтирки. Авторка книги «Ті, що пройшли крізь Майдан» розповіла присутнім,  як  починався рух опору українців, про написання своєї книги, у якій відобразила  події Революції Гідності, репортажі  та інтерв’ю з безпосередніми її учасниками.

Наприкінці заходу присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв Небесної Сотні, та кожного, хто загинув у боротьбі за українську державу під час Революції Гідності та російсько-української війни. Вічна і світла їм пам'ять!

До Дня Гідності та Свободи Охтирська центральна публічна бібліотека організувала книжкові виставки «Ніхто не здатен знищити свободу й гідність – в тобі, в мені, у кожному із нас», «Революція Гідності охрещена кров'ю», «Пам'ятаємо імена героїв».










 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар