понеділок, 5 лютого 2024 р.

Народознавча артгодина «Жайворонки на Стрітення»

З метою популяризації багатовікових звичаїв та традицій українського народу, у бібліотеці було проведено народознавчу артгодину для дітей «Жайворонки на Стрітення», яку підготувала та провела бібліотекар Наталія ЛЕГЕЗА.

З давніх-давен на Стрітення у народі було заведено випікати булочки чи печиво у формі жайворонків, як символ приходу весни.

Таким чином, люди закликали весну, та щиро вірили, що птахи на крилах приносять тепло та радість.

Бібліотекар розповіла, що в Охтирці жайворонків пекли зі здобного солодкого тіста, та роздавали дітям – з побажаннями міцного здоров'я, щастя, та легкої науки.

Якщо у хаті зростала дівчинка, її з ранніх літ залучали до випікання жайворонків, щоб у майбутньому, вона понесла цей звичай своїм нащадкам.

Учасники заходу переглянули літературу тематичної виставки «Стрітення відкриває весні двері», відгадували загадки про птахів та зиму, та виготовили блакитно – жовті свічники з солоного тіста у формі жайворонків.

Кожна дитина залюбки власноруч зробила власний виріб, хоч це й не просто.

Діти та батьки поласували запашною випічкою – жайворонками та пирогами, які приготувала Наталія ЛЕГЕЗА за рецептами з дитинства, яких навчили бабуся та мама.

Учасники артгодини зізналися, що подібне робили і куштували вперше. Сподіваються, не востаннє. Віримо і ми.

Надважливо відроджувати та відтворювати власні багаті традиції українського народу.

Шануймося в народних звичаях!










Немає коментарів:

Дописати коментар