понеділок, 18 жовтня 2021 р.

День Захисника України, Покрови Діви Марії (Богородиці) та День українського козацтва

З 2015 року щорічно у жовтні 14 числа Україна відзначає одразу три головних свята для держави – це День Захисника України, Покрови Діви Марії (Богородиці) та День українського козацтва. 

Охтирська центральна публічна бібліотека представляє книжкові виставки «Народжені жити і захищати», «Моя Україна – колиска козацької волі».

Свято відзначається, щоб вшанувати захисників нашої держави – наших сучасників, які боронять незалежність України під час російської агресії, та згадати про українців, які жертвували своїм життям заради Батьківщини від часів козаччини до років визвольного руху в двадцятому столітті.

З 2021 року назва свята змінена з “День захисника України” на “День захисників і захисниць України”. Дата свята залишилась незмінною — 14 жовтня.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ?

Цей день став знаковим з 2014 року, але його джерела сягають століть в минуле. Свято має давнє історичне підґрунтя. Так, 14 жовтня українці відзначають християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, особливе шанування якого починається вже з 12 століття.

В часи козаччини в цей день запоріжці вирушали на зимівлю по хуторах, а в куренях залишалися лише січовики. Оскільки в ті часи головним календарем були церковні свята, то християнське свято отримало ще один зміст, ставши козацьким святом. Тому 14 жовтня відзначається і День українського козацтва. Крім того, Богородиця вважається покровителькою українського війська.

На Січі козаки навіть побудували храм в честь Богородиці з головною іконою Покрови.

Оскільки козаки так щиро вшановували Богоматір, в народі закріпилася назва свята “Козацька Покрова”. Леонід Кучма в 1999 офіційно встановив щорічне свято “День українського козацтва”, а за Петра Порошенка до двох знакових свят додалося третє – День Захисника України.

Також 14 жотвня відзначається День створення Українською повстанської армії.

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ДЕНЬ ЗАХИСНИКА

Що святкують 14 жовтня?

Відзначається свято “День захисників і захисниць України", "День захисника України”, а також Покрови Богородиця та вшановують пам’ять про козаків.

Кого слід вітати?

Зі святом вітають всіх захисників і захисниць України – і жінок, і чоловіків.

Що подарувати на День захисника України?

Подарунки можуть бути найрізноманітніші: сувеніри військової тематики, парфумерія, шкіряна галантерея (портмоне, візитниця, ключниця, брелок, шкіряні рукавички тощо), сигари, запальнички, елітні алкогольні напої тощо. Оригінальним і приємним подарунком буде сертифікат до тиру, де надається можливість постріляти з різних видів зброї під наглядом професійного інструктора. Жінкам-військовослужбовцям варто подарувати квіти, солодощі, легкі алкогольні напої та суто жіночі подарунки (від парфумів до гарної хустинки).

Чи є традиційні пісні до Дня захисників і захисниць України?

За період від початку російської агресії українські митці створили багато музичних творів, присвячених захисникам України: “Браття Українці” (гурт Шабля), “Реквієм” (Kozak System), “Тихо прийшов, тихо пішов” (Андрій Антоненко), “Біля Тополі” (гурт Еней). З 2018 року славень ОУН “Зродились ми великої години” є офіційним маршем Збройних сил України. Крім того, в день українського козацтва не зайвим буде заспівати одну з безлічі козацьких пісень, наприклад “”Хтось та й вродиться”.

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ

Згідно соцопитувань День захисників і захисниць України сприймається позитивно більшістю громадян України. Так, в 2018 році було проведено соціологічне дослідження групою «Рейтинг», за підсумками якого відповіді респондентів щодо святкування Дня захисника 14 жовтня розподілилися наступним чином:

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ?

14 жовтня по всій країни з розмахом відзначають одразу три свята, тому передбачені різноманітні заходи:

Храми проводять святкові Богослужіння з молебнем.

Проводяться концерти, фото- та художні виставки, патріотичні вечори.

Паради з підніманням державного прапору та виступом перших осіб держави.

Тематичні виставки в музеях.

Виставки книг бібліотеках чи книжкових магазинах.

Привітання учасників АТО/ООС.

Оскільки святкування Дня захисника України – це «екватор» осені, на вулиці ще може бути тепло, отже прогулянка до парку, скверу або набережною – гарна ідея.

Цікаві заходи в цей день проходять у музеях, виставкових залах, театрах, галереях. Кінотеатри пропонують перегляд патріотичних фільмів, що має на меті не лише розважальне, а й виховне спрямування. «День захисника України» є офіційним вихідним. Отже, це чудова можливість відсвяткувати цей день з усією родиною та друзями.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Держава без захисників є фікцією – просто територією, якою рано чи пізно опанують прийшлі зайди. Тому в цей день ми віддаємо шану тим, хто не шкодуючи життя захищав Україну в буремні часи козаччини, під час визвольних змагань початку двадцятого століття, в темний період тоталітаризму і продовжують в наші дні – від російської агресії.

Шанувати здобутки наших пращурів, бачити і розуміти досягнення наших сучасників, робити свій внесок у розвиток держави – наш моральний та громадянський обов’язок перед собою, нашими дітьми, майбутніми поколіннями.

Давайте створювати власну позитивну історію, якою ми з Вами будемо пишатися!

 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар